24. 10. 2021.

Brčko: Optužnica protiv državnog službenika

Sekretar Tužilaštva Samir Beganović rekao je da ova pravosudna institucija nije obavijestila Odjeljenje za stručne i administrativne poslove u Vladi distriktra o podizanju i potvrđivanju optužnice protiv J.M. jer je postupajući tužilac otišao na godišnji odmor.

“Tužilaštvo će do kraja sedmice dostaviti informaciju nadležnom organu unutar javne uprave distrikta o tome protiv kog službenika i za koje krivično djelo je podiglo optužnicu da bi mogao postupiti u skladu sa svojim nadležnostima”, naveo je Beganović.

On je podsjetio da je dosadašnja praksa bila da postupajući tužioci bez odgađanja informišu nadležni organ uprave o okolnostima bitnim za ostvarivanje prava, obaveza i odgovornosti iz radnog odnosa službenika u organima uprave distrikta.

Beganović napominje da od Tužilaštva nije tražena informacija o ovom slučaju, iako je javnost obaviještena o tom predmetu odmah po potvrđivanju optužnice.

Prema važećem Zakonu o državnoj službi u upravi distrikta, službenik će obavezno biti udaljen iz službe “ako je protiv njega donesena naredba o provođenju istrage za krivično djelo, počinjeno pri vršenju službene dužnosti ili druge odgovorne dužnosti”.

Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv bivšeg visokopozicioniranog zvaničnika Vlade Brčko distrikta N.S. i službenice u Vladi J.M, tereteći ih za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja od 2009. do 2012. godine.

Optužene terete da su kao službena lica u rješavanju upravnih predmeta nanijeli štetu licu, čiji su inicijali A.Z. tako što mu nisu omogućili da se zaposli, iako mu je to bilo ostvarivo na osnovu pravosnažne presude.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender