17. 10. 2021.

Bugarska traži djevojčicu Mariju

Agencija za zaštitu djece će uraditi sve što je potrebno da dovede djevojčicu Mariju, pronađenu kod romske porodice u Grčkoj, u regiji Larissa, za koju je dokazano da je kćerka Saše i Atanasa Ruseva iz Nikolajeva – (središnji dio Bugarske) – prema saopćenju ove vladine agencije.

Dijete će preuzeti socijalni radnici i biće smješteno u dom za napuštenu djecu ili u udomiteljsku porodicu, dok se ne nađe neko rješenje.

Socijalne službe će odlučiti da li će četverogodišnje dijete biti vraćeno biološkim roditeljima ili drugim članovima porodice ili će biti smješteno u udomiteljsku porodicu ili dom za napuštenu djecu, precizirala je agencija.

Bugarski roditelji su napustili Mariju kada je imala sedam mjeseci. Oni su predmetom istrage u Bugarskoj zbog prodaje djeteta i rizikuju da dobiju kaznu do šest godina zatvora.

Rusevi, nezaposleni, kao i većina bugarskih Roma, žive u krajnjoj bijedi u getu Nikolajevo i brinu o još sedmero maloljetne djece. Kritikovani u medijima zbog nedostatka interesovanja za sudbine ove djece, socijalne službe će odsada biti zadužene da “razrade akcijski plan sa svakim od njih”, dodala je agencija.

Nekoliko desetaka romskih porodica živi u getu Nikolajevo u istim uslovima bijede, bez primanja i leže na zemlji u kolibama od gline, naveo je AFP.

Bugarska nevladina organizacija Nadia, koja radi na sprječavanju trgovine djecom, navela je 66 slučajeva prodaje bugarske djece strancima u 2012. godini.

Izvor : Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender