Dan borbe protiv moždanog udara

Povodom današneg Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, 29. oktobra, stručnjaci upozoravaju da kod dvije trećine bolesnika moždani udar uzrokuje invaliditet koji najčešće za posljedicu ima trajnu radnu nesposobnost.

Procjenjuje se da čak 46 odsto slučajeva moždanog udara nastaje u produktivnoj životnoj fazi opšte populacije, odnosno između 45. i 59. godine.

Vrijeme potrebno za rehabilitaciju poslije te bolesti najviše zavisi od težine šloga, a samo petina preživjelih uspije da u potpunosti povrati normalne funkcije organizma.

Čak 60 odsto pacijenata ostaje sa manjim ili većim posljedicama šloga, dok trajno onesposobljeni za samostalan život, odnosno ljudi koji zavise isključivo od tuđe pomoći, čine ostatak ove negativne statistike.

Simptomi koji ukazuju da je došlo do začepljenja krvnog suda u mozgu (šloga) su poremećeni pokreti jedne strane tijela, slabost, nespretnost, oduzetost ruke ili noge, poremećaj osjetljivosti, trnjenje strane lica ili tijela, gubitak vida na jedno oko, gubitak koordinacije ili nemogućnost hoda, nerazumijevanje ili nemogućnost govora.

Neurolozi ističu da je od najvećeg značaja da se osobe sa tim tegobama što prije obrate ljekaru, jer pacijenti koji, za vrijeme od sat do sat i po od početka simptoma, uspiju da budu prevezeni do specijalizovanih ustanova za liječenje akutnog moždanog udara, imaju znatno veće šanse za povoljniji ishod bolesti.

Kada su u pitanju faktori rizika, stručnjaci ukazuju da među te faktore spadaju mnoge bolesti, stanja, okolnosti i životne navike pri čemu na pojedine faktore rizika, kao što su uzrast, pol i genetsko nasljeđe, nije moguće uticati, ali je zato na mnoge faktore rizika moguće djelovati i smanjiti njihov uticaj.

Uzrast je značajan faktor rizika, jer starije osobe češće obolijevaju, ali čak 46 odsto moždanih udara nastaje u produktivnijoj životnoj fazi, što moždani udar čini velikim zdravstveno – ekonomskim problemom.

Pacijenti se upozoravaju da mogu da utiču na povišen krvni pritisak, pušenje, srčane bolesti, poremećaj ritma srčanog rada, šećernu bolest, povišene masnoće u krvi, kao i da se zdravije hrane, izbjegavaju stres, vode računa o težini i upražnjavaju fizičku aktivnost.

Izvor: RTRS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender