30. 11. 2021.

“Glas Rusije”: Na Kosovu otimačina nevjerovatnih razmjera

U srpskom državnom vlasništvu na teritoriji pokrajine je oko 24 i po hiljade hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, više od 1,4 miliona kvadratnih metara službenih zgrada, 145.000 kvadrata poslovnih i 25.000 kvadrata stambenih zgrada, 4.000 kvadrata u zgradama posebne namjene i 750.000 kvadratnih metara drugih građevinskih objekata.

Najvredniji su kombinat “Trepča” i 30 rudnika, željeznička infrastruktura, aerodrom “Slatina”,

“Telekom”, energetski sistem, objekti Naftne industrije Srbije i Vojske, zdravstvene ustanove, škole i zgrade ustanova za kulturu.

Srbija već skoro 15 godina ne upravlja svojom imovinom na Kosmetu, ali je zato primorana da redovno plaća kredite i kamate koje je zbog objekata i projekata na Kosovu svojevremeno dobila od raznih inostranih banaka i finansijskih institucija.

Samo vrijednost imovine “Železnica Srbije” na Kosovu i Metohiji prelazi 206 miliona evra, dok je Naftna industrija Srbije do NATO bombardovanja u vlasništvu imala 31 objekat, koji su odlukom Unmika uzurpirani i dati na upravljanje novom preduzeću “Kosovo-petrol”.

I “Telekomu Srbija” uzurpirana je ogromna imovina, a stvoreni su i ogromni meterijalni gubici usljed uništavanja baznih stanica i druge telekomunikacione opreme.

“Srbijašume” i dalje imaju u vlasništvu gotovo 340 hiljada hektara šuma, a uzurpiran je ogroman broj privatnih katastarskih parcela čiji su vlasnici Srbi.

Na aukcijama je nelegalno prodato nekoliko stotina srpskih preduzeća. Taj posao je obavila “Kosovska privatizaciona agencija”, a prije nje “Kosovska povjerilačka agencija, kojoj je mandat za to 2002. godine poverio Unmik i to sasvim nelegalno”, pošto je po Rezoluciji 1244, Unmik jedino imao pravo da upravlja, ali ne i da mijenja vlasničku strukturu imovine na Kosovu.

Iako je zvanično kompanija “ACM” čiji je vlasnik Medlin Olbrajt, nekadašnja američka državna sekretarka, odustala od kupovine 75 odsto najunosnije kosovske kompanije “Pošta i telekomunikacije Kosova (PTK), poznavaoci prilika na Kosovu smatraju da je ona i te kako još finansijski prisutna.

Prištinski mediji su svojevremeno najavljivali da će se novac od ove prodaje upotrebiti za gradnju autoputa od granice sa Albanijom do Merdara, na administrativnoj liniji sa Srbijom, koji je počeo da gradi jedan američko-turski konzorcijum, u kome glavnu riječ vodi bivši zamjenik šefa Unmika – Amerikanac DŽok Kovi.

Penzionisani komandant NATO snaga u Evropi Vesli Klark, koji je rukovodio bombardovanjem Јugoslavije, poslije 15 godina ponovo se pojavio na Kosovu kao direktor kanadske energetske kompanije “Enviditi”, koja se prijavila za istraživanje zaliha lignita i pravljenje sintetičkog goriva od uglja.

Procjene beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta kažu da se u pokrajini nalazi oko 15,7 milijardi tona lignita, koji može da se eksploatiše narednih 200 godina.

Rezerve rude cinka i olova procijenjene su na 46 miliona tona, magnezita na 8 miliona tona, boksita 1,6 miliona tona, a registrovana su i značajna nalazišta nikla – navodi Glas Rusije.

Procjena materijalne štete po Srbiju na osnovu otete imovine, koju je sačinilo više ekspertskih timova ekonomista i privrednika, doseže više desetina milijardi evra.

Na Kosovu i Metohiji Albanci su uzurpirali više od milion privatnih katastarskih parcela čiji su vlasnici protjerani Srbi.

Vrhunac pravnog siledžijstva bio je i postupak specijalnog izaslanika UN na Kosovu koji je donio Uredbu po kojoj onaj ko uzurpira zemljište može poslije deset godina da dobije pravo vlasništva na tom zemljištu, pozivajući se na pojam “državna imovina“.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender