18. 10. 2021.

Godišnjica progona i ubijanja Srba sa područja Požeške kotline

Među civilima koji su ubijeni u etničkom čišćenju srpskih sela Gornji Vrhovci, Vučjak Čečavski i Šnjegavići, koja su odbila naredbu Kriznog štaba Slavonske Požege o evakuaciji, nalazila se 31 žena i 41 lice starije od 60 godina.

“Za provedeno etničko čišćenje 26 sela Požeške kotline, od kojih su 23 potpuno uništena po pisanoj naredbi državnog organa, prvoj i jedinoj u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, još niko nije procesuiran ni pred međunarodnim, ni pred domaćim sudovima”, saopšteno je iz “Veritasa”.

U ovom centru, koji se godinama bavi istraživanjem zločina nad Srbima u Hrvatskoj, podsjećaju da je hrvatsko pravosuđe još 2000. godine otvorilo istragu o ubistvima civila u “nepokornim” selima protiv nepoznatih lica, koja sve ove godine “tapka u mjestu”.

“Veritas” je krajem 2008. godine svu prikupljenu dokumentaciju o zločinima u selima Požeške kotline dostavio Tužilaštvu Srbije za ratne zločine, koje je, nakon provedenog pretkrivičnog postupka, prikupljene dokaze dostavilo hrvatskom nadležnom tužilaštvu.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender