20. 10. 2021.

Grčki prijedlog za ime: Slavensko-albanska Makedonija

Vasilakis je na sastanku sa posrednikom UN u sporu o imenu Metju Nimicom tražio da se novo ime nađe na svim dokumentima, svejedno da li su oni za spoljnu ili unutrašnju upotrebu.

Posljednja runda pregovora održana je krajem prošle sedmice u Njujorku, uz posredovanje Nimica, i završena je bez napretka.

Nimic je nakon sastanka s makedonskim i grčkim pregovaračima – Zoranom Jolevskim i Adamantiosom Vasilakisom, izjavio da su i dalje prisutne razlike dvije strane.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine, a naziv Slavensko-albanska Makedonija pojavljuje se prvi put.

Do sada su se pominjali prijedlozi Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija – Skoplje.

Posljednji prijedlog koji je Nimic iznio bio je Republika Gornja Makedonija, ali je zvanično Skoplje taj prijedlog odbilo u cijelosti kao neprihvatljiv.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja “bezbjednosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija .

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender