16. 10. 2021.

Hrvatska: Napad na svešteničku porodicu u Glini

Maloljetni B.D. (11 god.) i V.D. (10 god.), napadnuti su vulgarnim riječima i vrijeđani na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, a napadači su im tom prilikom upućivali poruke da su oni došli u Glinu, a da im tu nije mjesto i da nemaju tu šta da traže.

Iz Eparhije gonjokarlovačke ističu da napadnuti B. D. i V. D poznaju većinu djece napadača iz osnovne škole u Glini, gdje su takođe od početka školske godine konstantno napadani od učenika Roberta Šamija, koji je sada bio i vođa grupe napadača.

Ovo nije prvi slučaj napada na maloljetnu djecu sveštenika u Glini, zbog kojih je jedan od napadnutih dječaka imao i zdravstvenih problema.

U Eparhiji apeluju na nadležne ustanove da preduzmu sve potrebne zakonske mjere da se isti ili slični događaji nebi ponovili, a o ovom događaju pismeno je obavještena policijska stanica u Glini.

HRAM U GLAVACAMA OPET NA METI RAZBOЈNIKA

Paroh otočački jerej Slađan Nikić po obilasku hrama Svete Petke u Glavacama, zatekao je prije nekoliko dana provaljena vrata na crkvi, otuđen inventar iz crkve, i drugo zvono sa zvonika, koje je za potrebe ovoga hrama darovao episkop Gerasim 2009. godine.

O ovom događaju odmah je obaveštena policija, koja je izvršila uviđaj i kriminalističku obradu. Ono što posebno žalosti, ovo nije prvi put da je na meti vandala ova svetinja. Јoš u toku obnove ove crkve 2008. godine, sa nje je ukradeno zvono koje je ovoj crkvi i narodu Gacke doline darovao čuveni srpski uskok Stojan Јanković.

Iz Eparhije gornjokarlovačke izražavaju nadu da neće i ovaj put kao do sada biti iznošeni podaci o materijalnoj šteti, a izvršilac ostati nepoznat, nego da će se odgovorne osobe u vlasti odgovorno i ponašati i pronaći počinitelje ovog vandalskog čina.

Foto: Hram u Glavacama
/RTRS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender