Istinsku moć u srpskoj vladi ima Vučić

“Fajnenšel tajms” u tekstu pod naslovom “Istinsku moć u srpskoj vladi ima Vučić”, navodi da bi vicepremijer i lider naprednjaka mogao da iskoristi politički zamah početka pristupnih pregovora sa EU na eventualnim prijevremenim izborima.

U Srbiji su parlamentarni izbori održani prije skoro 18 mjeseci, ali ključno pitanje političke debate sada je da li će novi izbori biti održani na proljeće, podsjeća list.

Nošen talasom popularnosti, lider najveće stranke u vladajućoj koaliciji, prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić nije potvrdio da razmišlja o prijevremenim izborima, ali, oprezno, nije ni isključio tu mogućnost.

“Ne mogu da garantujem da nećemo imati izbore, ali više bih volio da veće napore uložimo u razvoj zemlje”, citira list Vučića iz jednog ranijeg intervajua za Fajnenšel tajms.

“Nisam baš voljan da idem na izbore, ali ako se pojavi više tvrdnji opozicione strane da nemamo legitimitet, reći ćemo, ok, hajde da proverimo”, navodi list.

Spekulacije o održavanju izbora su intenzivirane prošlomjesečnom smjenom Dragana Đilasa sa mjesta gradonačelnika Beograda zbog čega su lokalni izbori zakazani za proljeće. Opšti izbori bi mogli biti održani u isto vrijeme, konstatuje list.

Ako, shodno očekivanjima, EU odobri da pregovori o članstvu Srbije počnu početkom sljedeće godine, čini se da bi Vučić želio da iskoristi taj politički zamah, ocjenjuje list.

Posljednje ankete javnog mnjenja ukazuju da on i njegova Srpska napredna stranka mogu da osvoje dovoljno veliku pobjedu koja bi im omogućila da vladaju bez sadašnjeg koalicionog partnera Socijalističke partije Srbije premijera Ivice Dačića.

To bi takođe donijelo naprednjacima i čvrst mandat da sprovedu teške reforme koje je vlada pokrenula ovog mjeseca.

Podsjećajući na rezultate prošlogodišnjih izbora, list navodi da su “naprednjaci ušli u koaliciju sa socijalistima što je Dačiću omogućilo da postavi svoju cijenu: mjesto premijera, dok rejting demokrata od tada rapidno opada”.

Dačić se od tada profilisao kao pregovarač Srbije u razgovorima o normalizaciji odnosa sa Kosovom koji su kulminirali sporazumom postignutim u aprilu.

“Međutim, kod kuće se pokazalo da je istinska moć u vladi u rukama Vučića”, ocjenjuje britanski list podsjećajući da je Vučić ujedno i naslijedio predsjednika Tomislava Nikolića na mjestu šefa naprednjaka.

Kao prvi potpredsjednik vlade, Vučić je preuzeo takođe odgovornost za nadgledanje srpskih obaveštajnih agencija.

To mu je obezbijedilo platformu za njegovu najpopularniju – iako kontroverznu – inicijativu – a to je borba protiv korupcije koja je otišla toliko daleko da je dovela do hapšenja najbogatijeg čovjeka u Srbiji, tajkuna Miroslava Miškovića u decembru prošle godine.

Kritičari i oni koji su se našli na udaru te borbe smatraju da se ona vodi selektivno u populističke svrhe i radi slabljenja političkih protivnika, dok Vučić negira da je antikorupcionaška kampanja politički motivisana.

Đilas i njegove kolege iz DS kažu da je njihova stranka nesrazmjerno uzeta na nišan, navodi se u članku britanskog lista.

“Tokom 12 mjeseci, 65 ljudi (iz Demokratske stranke) je uhapšeno, a nijedna osoba iz Socijalističke partije Srbije”, navodi Đilas, primijetivši da su socijalisti učestvovali i u prethodnoj vladajućoj koaliciji.

Vučić, podsjeća FT, poriče da je borba protiv korupcije politički motivisana.

“Nije moja krivica što je Demokratska stranka bila na vlasti 12 godina i što su umiješani u skoro svaki kriminalni slučaj u zemlji”, rekao je Vučić.

Na optužbe Đilasa da njegova smjena sa mjesta gradonačelnika predstavlja jedan od brojnih signala da Srbija “klizi u diktaturu i jednopartijsku vladavinu”, Vučić kaže da tu nema ničeg nedemokratskog, podsjeća list.

“Ovo je demokratija, socijalisti su se predomislili”, rekao je on, kako navodi britanski list.

Nova srpska vlada je ocjenjuje list, zadobila povjerenje međunarodne zajednice jer je učinila korak ka normalizaciji odnosa sa Prištinom.

“Iako je taj korak vezan za Kosovo izgledao rizičan na polju unutrašnje politike, činjenica da je on obezbijedio najvjerovatniji početak pregovora sa EU u januaru doprinijela je popularnosti naprednjaka i osnažila Vučića”, zaključuje Fajnenšel tajms.

Ipak, prepreka na putu ka pregovorima ostaju lokalni izbori na Kosovu 3. novembra. Velika izlaznost srpske zajednice obezbijedila bi nastavak implementacije Briselskog sporazuma.

Ali ukoliko se potvrdi početak pregovora sa EU, raspisivanje prijevremenih izbora ipak bi nosilo izvjestan rizik sa sobom. Neki analitičari strahuju da bi predizborna kampanja mogla da omete sprovođenje važnih ekonomskih mjera srpske vlade.

Popularnost naprednjaka bi takođe mogla da izblijedi do sljedećeg proljeća.

Na kraju krajeva, Tadić je raspisao prijevremene izbore prošle godine, očekujući da će sigurno pobijediti, ali se stvari nisu odigrale po planu, zaključuje list.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender