Kofein: Opasnosti kojih možda niste svjesni

1. Promjene raspoloženja

Jedna od manje poznatih opasnosti kofeina je da vam može uticati na raspoloženje. Kada se vaše tijelo navikne na određenu količinu kofeina svakoga dana, zahtjevaće redovne doze kako bi spriječilo da dođe do promjene raspoloženja. Te promene mogu biti anksioznost, depresija i razdražljivost.

2. Simptomi odvikavanja

Ukoliko ste navikli tijelo na kofein, ono počinje da zavisi od njega i mogu se javiti simptomi odvikavanja kao što su glavobolja, simptomi slični gripu, umor i smanjena motivacija. Ponekada u šali kažemo da ne možemo da funkcionišemo bez kafe, a zapravo je istina da kofein može da utiče na cileli naš nervni sistem koji je odgovoran za slanje i primanje informacija i na taj način nas izludi ukoliko ne popijemo kafu.

3. Pogoršanje PMS-a

Još jedan manje poznat propratni efekat kofeina je da može da pogorša simptome PMS-a. Ispijanje kafe tokom ciklusa može da učini da se osjećate još gore jer kofein utiče na nivo adrenalina, povećava krvni pritisak i osjetljivost grudi.

4. Gorušica

Ukoliko smatrate da ste zavisni od kofeina onda ste vjerovatno iskusili jedan od njegovih čestih propratnih efekata-gorušicu. Kofein može stimulisati oslobađanje dodatne želudačne kiseline što dovodi do gorušice.

5. Iziritiran stomak

Postoji veza između kofeina i iziritiranog stomaka. Kako smo naveli da kofein izaziva gorušicu, ona samim tim iritira stomak. Ukoliko ste osketljivi na kofein, ispijanje napitaka bogatih kofeinom može dovesti do bolova u stomaku.

6. Poremećaj sna

Najpoznatija opasnost kofeina je da može da uzrokuje poremećaj sna. Iako kofein može da pomogne da privremeno ostanemo budni, san je od velikog značaja za vaše zdravlje i blagostanje. Postoji veliki broj problema koji mogu nastati usljed nedovoljnog spavanja kao što su depresija i promjene raspoloženja.

/superzena/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender