Koliko cvijeća je potrebno za parfem Šanel 5?

Za 30 mililitara parfema “Šanel 5” (Chanel No5) potrebno je čak 1.000 cvjetova jasmina. Kako piše Blumberg, jasmin za “Šanel 5” bere se isključivo u gradiću Gras na Azurnoj obali, a već pet decenija uzgaja ga porodica Mil.

“To je najskuplji jasmin na svetu. Ima sladunjaviji miris, manje agresivan i mekši od egzotičnog jasmina. Parfem bi bio potpuno drugačiji da se cveće uzgaja na bilo kojoj drugoj lokalciji”, ispričao je svojevremeno za list “Indipendent” Žozef Mil.

“Šanel 5” pojavio se u prodaji 1921. godine, statistika kaže da se bočica tog parfema prodaje na svakih 55 sekundi, a najbolja promoterka “Šanela 5” ikad bila je Merilin Monro (Marylin Monroe), koja je tvrdila da ga stavlja i pred spavanje.

Jasmin za “Šanel 5” bere se ručno, a porodica Mil svake godine u vrijeme berbe – koja traje tri mjeseca, a počinje u avgustu – zaposli najmanje 70 ljudi za taj posao. Bere se pet hektara cvijeća, a Žozef Mil kaže da jedna osoba obere okvirno pola kilograma cvijeća za sat. Za kilogram latica jasmina potrebno je ubrati 8.000 redova.

Ovaj naročiti jasmin iz Provanse je 20 do 30 puta skuplji od jasmina iz Egipta ili Indije. Legendarna kreatorka Koko Šanel je davne 1921. godine angažovala Ernesta Boa da napravi šest mirisa za nju – od kojih će izabrati jedan. “Legenda” kaže da je Koko izabrala “broj pet”, koji je inače bio njen srećan broj i – tako je nastao “Šanel 5”.

Izvor: Kurir

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender