23. 09. 2021.

Kovačević: Mladi danas govore anglosrpskim jezikom

Kovačević je konstatovao da danas u Srbiji, umjesto Vukovih pravila, važe “pravila babe Smiljane”, koju je u svojim maksimama ovjekovječio upravo ovaj veliki lingvista.

“Pravila babe Smiljane bila su pravila gdje možete da pišete kako god hoćete i da radite šta god hoćete, jer ustaljenih pravila nema. Danas su na sceni upravo takva pravila”, upozorio je Kovačević, koji je profesor i na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da Srbi danas, posebno oni mladi, govore jezikom koji se najblaže rečeno može nazvati “anglosrpskim”, jer nije ni engleski ni srpski, dodajući da je posebno pogubno to što mladi imaju negativan stav prema maternjem jeziku.

“Engleski jezik se uvukao u sve pore života građana u Beogradu, baš kao i u Banjaluci, i zauzeo pore naših života, onako kako je govorio Petar Kočić za njemački jezik”, rekao je Kovačević.

On je dodao da upravo onako kako je njemački jezik bio opasnost za vrijeme austrougarske okupacije, danas traje “tiha okupacija” engleskim jezikom koja još gore šteti srpskom jeziku.

Profesor Kovačević je podsjetio da su, kroz vijekove, srpski jezik poistovjećivali sa ćirilicom, što je rezultiralo da Austrougarska svojevremeno zabrani upotrebu ćirilice u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

“Austrougarska je zabranila upotrebu ćirilice. Zar to dovoljno ne govori da je ćirilica određena zapravo kao suštinski element srpskog nacionalnog identiteta”, ocijenio je Kovačević.

On je naglasio da odricanje od jezika i od ćirilice za Srbe znači odricanje od samih sebe i ukazao da jedini način da se stav prema srpskom jeziku promijeni jeste da mu se vrati dignitet u obrazovnom sistemu, što može učiniti samo država.

“Ako to ne radi država, ako je država indiferentna prema tome, kako će njeni podanici biti zainteresovani za to”, zaključio je Kovačević.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender