Olakšajte bol u leđima pomoću prirodnih lijekova

Bol u leđima jedan je od najčešćih i najiscprljujućih zdravstvenih problema. Istraživanja pokazuju da oko 80% žena pati od tog bola u nekom trenutku života te da veliki broj njih pribjegava korištenju lijekova, kao što su aspirin, brufen ili lijekovi protiv upala. Iako često učinkovita, dugotrajna upotreba ovih lijekova može dovesti do nastajanja čira na želucu. Bolji pristup bi bio da svom tijelu pomognete da se oporavi prirodnim putem, upražnjavanjem adekvatne ishrane, vježbanja i dodataka ishrani. Evo i kako.

Ishrana

Poboljšanje ishrane eliminisanjem alkohola, kofeina, mliječnih proizvoda, šećera i pretjerano masne hrane kao i konzumiranjem voća, povrća, integralnih žitarica i omega-3 masnih kiselina pomaže organizmu da se sam regeneriše i “popravi”.

Hidratacija

Unošenje dovoljnih količina vode može pomoći u smanjenju skupljanja koje se dešava u poroznim diskovima kičme (skupljanje se prirodno javlja sa godinama i može izazvati bol). Kofein, koji se nalazi u kafi i gaziranim pićima, može izazvati dehidraciju te bi bilo mudro da se isti zamijeni vodom.

Glukozamin i hondroitin

Ova dva dodatka ishrani povezuju se sa obnavljanjem vezivnog tkiva. Posavjetujte se sa doktorom ili farmaceutom o pravilnom doziranju.

Čaj od đumbira

Još jedan prirodni lijek protiv bola u leđima je svježi đumbir: ubacite ga u ključalu vodu i uživajte.

B vitamin

Bitno je i da unosite vitamine B grupe, kao što su: B1, B2, B6 i B12. Oni pomažu u opuštanju mišića i smanjenju bola.

Omega-3

Omega-3 masne kiseline pomažu u smanjenju upala i bola u leđima. Najbolje je konzumirati morsku ribu i sjemenke lana.

Aromaterapija

Za spoljašnju upotrebu, možete koristiti bazna ulja u kombinaciji sa ljekovitim eteričnim uljima, kao što su nana, ruzmarin i lavanda.

Alternativne terapije

Brojne alternativne terapije dokazano smanjuju bol u leđima. Masaža, akupunktura i masaža toplim kamenjem mogu opustiti napete mišiće, poboljšati cirkulaciju, osloboditi endorfin i potaknuti tijelo da se izliječi “samo od sebe”.

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender