22. 10. 2021.

Preminuo Srđa Popović

Srđa Popović (1937–2013), rođen u Beogradu; Pravni fakultet je završio 1961. i postao partner u porodičnoj advokatskoj kancelariji koju je 1933. osnovao njegov otac Miodrag. Ubrzo je postao najistaknutiji advokat ljudskih prava u Jugoslaviji. Poslije studentske pobune u Beogradu juna 1968. uslijedila su hapšenja i suđenja, a gradom je kružila pjesmica:

” Zidovi, zidovi
niotkuda vrata
zovite mi, molim vas,
Srđu advokata.”

Branio je mladog Zorana Đinđića, ali i Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Gojka Đoga, Leonida Šejka, Vojislava Šešelja, Mihaila Markovića, Dragoljuba Mićunovića, Nebojšu Popova, Kostu Čavoškog, Dušana Makavejeva, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tuđmana, Vladimira Šeksa, Dobroslava Paragu, Ivana Zvonimira Čička.

U svijetu je postao poznat još 1976. godine kada je bio na naslovnoj strani londonskog “Tajmsa”, koji ga je opisao kao “čoveka koji je dugo žigosan u Jugoslaviji, jer je jedan od hrabrih muškaraca i žena koje brane progonjene zbog svojih uverenja”.

Bio je jedan od najvećih protivnika režima Slobodana Miloševića, odnosno jedan od prvih intelektualaca koji je na njega ukazao kao “veliku opasnost”.

Godine 1989. je pokrenuo nedjeljnik “Vreme”. Često je proglašavan izdajnikom srpstva. Zbog javnih prijetnji 1991. izbjegao je u SAD odakle se vratio posle svrgavanja Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

U novije vrijeme je kao zastupnik porodice ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića.

Podizanje optužnice za oružanu pobunu JSO-a i istovremeno povlačenje krivične prijave protiv Vojislava Koštunice, advokat Srđa Popović smatra sramotom srpskog pravosuđa.

“U krivičnoj prijavi protiv predsednika SRJ, Vojislava Koštunice, kao i šefa Vojne službe bezbednosti, Aca Tomića, naveo sam dokaze koji ukazuju na to da je postojala veza između oružane pobune JSO-a i kasnijeg atentata na predsednika srpske vlade, dr Zorana Đinđića” – kaže Srđa Popović za Portal Analitika.“

Izvor: Blic

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender