Priština ruši izbore na Kosovu

U narednih nekoliko dana, sve do nedjelje za kada je zakazano glasanje, nekoliko događaja moglo bi presudno da utiče na odluku Srba da izađu na izbore:

* Prvi veliki izazov je najavljena posjeta Aleksandra Vučića KiM. Naime, prvi potpredsjednik Vlade insistira da u četvrtak obiđe sunarodnike u Pokrajini zajedno sa Aleksandrom Vulinom, ministrom bez portfelja, kome je Priština zabranila ulaz na Kosovo i izdala nalog za njegovo hapšenje. Beograd očekuje da međunarodna zajednica utiče na albansku stranu da se ta posjeta dozvoli.

* Druga prepreka regularnom i statusno neutralnom izbornom procesu su birački materijali na kojima se nalazi logo republike Kosovo, što je protivno Briselskom sporazumu.

* Treći način Prištine da ugrozi proces jeste nastavak svakodnevnih privođenja srpskih političara koji učestvuju na izborima.

Krstimir Pantić, kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice iz liste GI „Srpska” ocjenjuje da će isključivo Priština i EU snositi odgovornost za posljedice ukoliko izborni materijal ne bude statusno neutralan:

– Neodržavanje izbora je moguće, ali ne vjerujem da će međunarodna zajednica rizikovati da čitav Briselski sporazum propadne. Očekujem da se izvrši snažan pritisak na Prištinu narednih dana jer je ostalo vrlo malo vremena. Da kojim slučajem opstrukciju Briselskog sporazuma vrši Beograd, do sada bi nam sigurno ponovo bile uvedene vize i druge sankcije.

Pantić, koji je i zamjenik predsjednika Kancelarije za KiM, očekuje da Vučić i Vulin ovih dana posjete pokrajinu.

Izvor: Press

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender