Sedam poznatih namirnica koje su otrov za tijelo

Takva promjena zahtevala bi dosta truda ali bi rezultati nadmašili svaku štetu nastalu zbog gubitka vremena. Za početak bar pokušajte da izbacite najgore među lošim proizvodima.

Pileći kroketi i slična pržena hrana
pileci kroketi

Čak i da je riječ o pravom mesu, ono bi nakon ovakve pripreme bilo puno ulja i konzervansa. Ali, u većini slučajeva u kroketima raznih vrsta, bili oni pileći, riblji ili ko zna kakvi, nema puno čistog mesa.

Kokice u pakovanju za mikrotalasnu

kokice

Ovdje nije problem u kokicama nego u vrećici. Ambalaža je puna perfluorooktanoične kiseline (PFOA) koja se povezuje s neplodnošću. Ona prelazi na kokice, a zatim u vas. Što je najgore, ove hemikalije u tijelu ostaju godinama i nakupljaju se. Poznato je da uzrokuju i rak jetre, testisa i pankreasa kod laboratorijskih životinja. Naučnici se boje da bi slični rezultati mogli biti i kod ljudi.

Margarin
margarin

Nutricionistkinja Dženifer Nelson iz Klinike Mejo kaže da transmasne kiseline iz biljne masti koja je industrijski prerađena, kao što je margarin, povećavaju rizik od srčanih bolesti, povišuju nivo holesterola, a uspješno snižavaju i nivo dobrog holesterola. Tu je i povišen rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Paradajz u konzervi

Open Can of Tomatoes

I ovdje, kao i kod kokica, nije problem u sadržaju, nego u ambalaži. Naučnici tvrde da konzerve sadrže bisphenol-A, odnosno BPA. BPA je povezan sa srčanim bolestima, dijabetesom i gojaznošću. “Jednom litrom konzerviranog paradajza možete unijeti 50 mikrograma BPA, a ta količina će uticati na ljude, posebno na mlade”, kažu nutricionisti. Ako nema svježeg, bolje je kupiti paradajz u staklenoj ambalaži nego u konzervi.

Gotovi umaci za salatu

umak

Gotovi umaci za salatu sadrže puno šećera i konzervansa, a oni s manje masti čak imaju i više štetnih materija na primjer visokofruktozni kukuruzni sirup koji dokazano goji brže nego obični šećer. Razloga da ih kupujete zapravo i nema jer ih svako može napraviti vrlo brzo kod kuće.

Energetske pločice
energetske plocice

Ovde nije riječ o zdravom proizvodu nego o slatkišima. Osim uobičajenih sastojaka koji naglo povisuju nivo šećera u krvi i opterećuju pankreas, tu su i kalorije koje debljaju.

Neorganski uzgojene jabuke

jabuke

Iako jabuke same po sebi spadaju među visokovredne zdrave namirnice, moderno voćarstvo koristi velike količine hemikalija. Zbog količine pesticida u njima, jabuke su godinama među 12 najgorih plodova na listi Environmental Working Group’s ‘Dirty Dozen. Za uzgoj jabuka koristi se i pesticid pod imenom Paraquat, odnosno Gramoxone. To je jedan od najčešće upotrebljivanih pesticida na svijetu iako trovanje Paraquatom sa sobom nosi ozbiljne zdravstvene rizike – bilo da ga progutate ili udišete – uključujući i zakazivanje jetre, bubrega i srca, poručuju iz američke Agencije za prevenciju i kontrolu bolesti CDC.

/Novi magazin/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender