24. 10. 2021.

Špijuni pod maskama diplomata i profesora

Navodi se to u podacima bezbjednosnih službi u koje je “Glas Srpske” imao uvid. Prema ovim informacijama, mnogi od iranskih špijuna u BiH ulaze sa lažnim identitetima koristeći čak libanska, iračka i izraelska identifikaciona dokumenta, ali i dokumenta BiH, što dodatno otežava kontrolu i praćenje.

Iz tih podataka vidljivo je i da bezbjednosne službe komparacijom dostupnih informacija o identitetima i iz različitih nacionalnih izvora, prate postupke i onih iranskih obavještajaca koji imaju lažne identitete.

Zbog sumnjivih identiteta pod posebnom pažnjom je više lica koja su u ovoj godini uz diplomatske i građanske pasoše u nekoliko navrata letjela na relacijama Istanbul – Sarajevo, Beč – Sarajevo, i obrnuto.

– Vrlo česti su ulasci u BiH pripadnika iranske obavještajne službe kao uglednih profesora, naučnika i kulturnih radnika. Taj način rada i vojno-obavještajnog prisustva posebno praktikuju pripadnici Iranske revolucionarne garde (IRCG). Nadzorom nad kretanjem pojedinaca otkrivamo strukturu i tehnike koje koriste pripadnici iranskih službi u drugim zemljama – rekao je naš izvor blizak bezbjednosnim krugovima.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender