17. 10. 2021.

Srbija: Trećina odraslog stanovništva puši

Direktor Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut” Dragan Ilić naglasio je da je problem pušenja i izloženost duvanskom dimu prepoznat kao najznačajniji faktor za nastanak mnogih bolesti.

On je podsjetio da je globalno 12 odsto svih smrtnih slučajeva među odraslima starijim od 30 godina povezano sa upotrebom i izlaganjem duvanskom dimu.

Statistika kaže da više od pet miliona ljudi godišnje strada od posljedica upotrebe duvana, a procjenjuje se da će se ovaj broj povećati do 2030. godine na osam miliona godišnje.

Predsjednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana Srmena Krstev podsjetila je da u Srbiji intenzivnije aktivnosti u kontroli duvana počele 2003. godine, a da je 2007. godine donijeta Strategija kontrole duvana, koja predviđa niz mjera koje su usmjerene na snižavanje prevalencije pušenja, spriječavanje početka pušenja i izloženosti stanovništva duvanskom dimu.

“Donijet je zakon kojim je zabranjeno pušenje na svim radnim i javnim mjestima u javnom prevozu, ali se odustalo od ugostiteljstva”, rekla je Krstev.

Ona je navela da je zakonom zabranjeno reklamiranje svih duvanskih proizvoda, zabranjena prodaja cigareta mlađim od 18 godina, uvedena obavezna zdravstvena upozorenja, povećane akcize i porezi na sve duvanske proizvode.

“Zabrana pušenja na svim radnim i javnim mjestima dovela je smanjenja izložernosti stanovnika duvanskom dimu – na radnim mjestima sa 45 odsto na 22 odsto, a u školama čak sa 44 na 4 odsto”, rekla je Krstev.

Ona je ukazala da Srbija ima zadatak da u narednom periodu radi na uvođenju zabrane pušenja u svim ugostiteljskim objektima, boljoj primjeni zakonske regulative kojom se zabranjuje prodaja cigareta maloljetnicima i uvođenje slikovnih upozorenja na svim pakovanjima duvanskih oproizvoda.

Mjere koje treba razmatrati pri izradi naredne Strategije kontrole duvana su, prema njenim riječima, i zabrana reklamiranja na mjestu prodaje, jednoobrazna, bezlična pakovanja duvanskih proizvoda.

Jednodnevnu radionicu svima koji su uključeni u kontrolu duvana organizovala je Kancelarija za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović- Batut”, u saradnji sa Komisijom za prevenciju upotrebe duvana i iz podršku Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender