20. 10. 2021.

Za izgradnju kuće u Banjaluci od 120 kvadratnih metara treba vam 110.000 KM!

Pokazuje to analiza “Nezavisnih”, tokom koje se ispostavilo da je, ipak, isplativije graditi sopstveni stambeni objekat nego se odlučiti za kupovinu dva stana u stambenoj zgradi.

Mi smo računicu bazirali na kući koja u osnovi ima dužinu od deset, a širinu od osam metara, tako da je prizemlje površine od 80 metara kvadratnih, plus visoko potkrovlje, površine oko 40 kvadrata.

Senka Gatarić-Vasilić, vlasnik banjalučke agencije “Euro-agent”, pojašnjava da ćete kvadratni metar zemljišta platiti između 30 i 50 maraka ukoliko se odlučite živjeti u banjalučkom naselju Lauš, na parceli udaljenoj četiri kilometra od centra Banjaluke.

Uzećemo da planirate kupiti plac od 500 kvadrata, po srednjoj cijeni od 40 maraka po kvadratnom metru, što znači da će vas zemljište “olakšati” za oko 20.000 KM.

Kad izdvojite ovu, za mnoge vrtoglavu cifru, slijede troškovi koji će iscijediti i posljednji fening vaše ušteđevine ili kredita.

“Građevinska dozvola za kuću sa visokim potkrovljem košta oko 5.000 maraka, u šta je uračunat i projekat”, navodi Gatarić-Vasilićeva, dodajući da će vas notarske usluge koštati do 500 KM.

Da biste kuću izgradili, odnosno kupili materijal i platili majstore, za svaki kvadratni metar platićete do 250 maraka, a pošto je ovdje riječ o ukupno 120 kvadrata stambenog prostora, zaključi se da će vas radovi od temelja do krova koštati 30.000 maraka.

“Što se tiče unutrašnjih radova, cijena zavisi od kvaliteta parketa, pločica, stolarije i slično, ali to je oko 300 maraka po metru kvadratnom”, naglašava naša sagovornica, što znači da unutrašnji radovi koštaju dodatnih 36.000 KM.

Međutim, vaši se izdaci ne završavaju ni na zbiru navedenih cifri, s obzirom na to da je kuću potrebno i opremiti. Kućanski aparati i namještaj olakšaće vas za još oko 8.000 KM, a oko 5.000 investiraćete i u grijanje, te oko 1.600 maraka za priključak vode i struje.

Potrebno je, takođe, još u startu platiti nekoliko republičkih taksi za aero-snimak, urbanističko-tehničke saglasnosti i slično, što, zajedno sa ostalim troškovima, koji uvijek iskrsnu pri velikim investicijama, dostiže cifru do 2.000 KM.

Za oko 108.000 maraka, dakle, dobićete 120 kvadratnih metara stambenog prostora, što je ipak znatno manje nego da kupujete dva stana od po 60 kvadrata.

Inače, treba na umu imati da je prosječna plata u RS “teška” 811 maraka, što znači da plac, gradnja i opremanje kuće “progutaju” čak 133 cijele zarade, a što je više od 11 godina rada.

“Ako je neko nezaposlen, ili penzioner, ili pak ima vrlo mala primanja, onda je tolika svota za njega utopija. Nemoguće je da toliko novca sakupi ‘obični radnik’. Ali, visoki funkcioneri i novopečeni biznismeni mogu praviti kule”, navodi Dragutin Bošković, predsjednik Udružnja za zaštitu interesa potrošača RS.

Poput njega, i ekonomisti smatraju da je građanima i te kako teško da od plate odvajaju novac za veće investicije.

“Jako mali broj građana ima prostora za štednju ili veće investicije, poput gradnje stambenog objekta”, ocjenjuje Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT.

Izvor: Nezavsine novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender