EU produžila sankcije Bjelorusiji

“Takva odluka donijeta je zbog toga jer nisu svi politički zatvorenici oslobođeni i nijedan od puštenih nije rehabilitovan, a situacija sa poštovanjem ljudskih prava, vladavinom prava i demokratskim principima u Bjelorusiji nije se poboljšala”, navodi se u saopštenju Saveta EU, prenosi AFP.

Poslije revizije, ostala je da važi “crna lista” sa imenima fizičkih i pravnih lica kojima je zabranjen ulazak u EU i čija su sredstva na teritoriji Unije zamrznuta – 232 fizička lica i 25 kompanija i preduzeća.

Prošle godine kada su sankcije produžavane na listi je bilo 243 osobe i 32 kompanije, navodi francuska agencija.

Agencija Itar-Tas s navodi da sankcije uključuju zabranu rada evropskih privrednika sa nizom bjeloruskih kompanija, kao i embargo na isporuke policijske tehnike i tehnike dvojne namjene, koja može biti upotrebljena za unutrašnju represiju.

Odluka o pruduženju sankcija stupa na snagu 30. oktobra.

AFP podseća da je u Bjelorusiji uhapšeno mnoštvo ljudi na masovnim opozicionim protestima poslije predsjedničkih izbora decembra 2010. godine.

Nekoliko kandidata koji se protive predsjedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku, kao i još neki opozicioni lideri, kasnije su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesi internešnel” (Amnesty International) priznaje postojanje devet političkih zatvorenika u toj zemlji, uključujući nekadašnjeg predsjedničkog kandidata Mikolu Statkeviča, dodaje AFP.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender