20. 10. 2021.

Krivična prijava protiv Davidovića

Portparol banjalučkog Okružnog tužilaštva Maja Đaković Vidović potvrdila je za Press RS da je CJB Banjaluka ovom tužilaštvu dostavio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg gradonačelnika Banjaluke Dragoljuba Davidovića.

– Policija u izvještaju tereti Davidovića za nesavjestan rad u službi i falsifikovanje i uništavanje službene isprave. U interesu istrage ne možemo da dajemo nikakve detalje iz policijskog izvještaja – kaže Maja Đaković Vidović.

Obavljena saslušanja

Ipak, Press RS iz odlično upućenih izvora bliskih tužilaštvu saznaje da policija tereti Davidovića za potpisivanje štetnih ugovora sa famoznom Evropskom ekspertskom grupom iz Beograda. Naš sagovornik podsjeća da je upravo Press RS nedavno pisao o tome i otkrio da se protiv Davidovića vodi istraga zbog ugovora sa EEG-om.

– Sve što je Press RS pisao je tačno! Davidović je na meti policije upravo zbog štetnih ugovora koje je potpisao prije šest godina i na osnovu kojih je EEG-u u dva navrata isplaćeno 200.000 evra gradskog novca. Bivši gradonačelnik je saslušan u policiji, a iskaze su davali i njegovi nekadašnji saradnici, kao i bivši čelnici javnog preduzeća DEP-OT preko kojeg je novac i isplaćivan prevarantima iz EEG-a – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je izvještajem protiv Davidovića obuhvaćen i Budimir Bulatović, blizak rođak bivšeg crnogorskog funkcionera Momira Bulatovića i šef grupe prevaranata iz EEG-a koja je širom regije uzimala novac na prevaru predstavljajući se kao organizacija ovlaštena za pripremu i kandidovanje projekata kod Evropske komisije.

Dragoljub Davidović je 2007. godine s njima potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji prema kojem se grad obavezao da će EEG-u isplatiti proviziju od četiri odsto od ukupne vrednosti projekata koje EK uz posredovanje EEG-a odobri gradu i gradskim preduzećima – podsjeća sagovornik Press-a.

On dodaje da je ukupna vrijednost projekata koje je EEG trebalo da “progura” kod Evropske komisije bila 19 miliona evra, tako da je grad trebalo EEG-u da isplati proviziju od četiri odsto, odnosno 760.000 evra.

Dokazi u tužilaštvu

– Po 100.000 evra EEG-u je isplaćeno u martu i maju 2008. godine. Prevaranti iz EEG-a su oba puta petkom slali dopis sa falsifikovanim potvrdama da je EK odobrila određene projekte sa zahtjevom da se na račun EEG-u odmah uplati 100.000 evra uz prijetnje da će Banjaluka biti stavljena na crnu listu ako im se ne uplati pomenuti iznos. Oba puta novac je isplaćen preko DEP-OT-a i to jednom na osnovu dopisa samog Davidovića, a drugi put na osnovu običnog dopisa službenice iz gradskog Odsjeka za razvoj, evropske integracije i investicije. Ona je o tome dala iskaz policiji i njena izjava je sastavni dio izvještaja koji je predat tužilaštvu, tvrdi sagovornik Press-a

On dodaje da je jedan od zaposlenika DEP-OT-a, koji je bio uključen u izradu projekta sa EEG-om, prije isplate drugih 100.000 evra upozorio tadašnjeg direktora Momčila Rokvića da je EEG u stvari poznata prevarantska i samozvana ekspertska grupa koja uopšte nema ni sjedište, ni kancelarije u Briselu na adresi na kojoj su tvrdili da se nalaze, jer ta adresa ne postoji.

Rokvić se nije obazirao na to upozorenje i moguće je da će i on, kao i bivši članovi upravnog odbora DEP-OT-a biti obuhvaćeni daljom istragom, navodi sagovornik.

KZ RS mu ne ide na ruku

Za krivična djela koja policija stavlja na teret bivšem gradonačelniku Banjaluke propisana je kazna od tri mjeseca do osam godina zatvora. Prema krivičnom zakonu RS, za falsifikovanje ili uništavanje službene isprave zaprijećena je kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, dok je za nesavjestan rad u službi propisana kazna od jedne do osam godina zatvora.

Službeno lice koje svjesnim kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavjesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svjesno ili je bilo dužno i moglo biti svjesno da usljed toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili veća imovinska šteta, pa takva povreda ili šteta i nastupi, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine. Ako je došlo do teške povrede prava drugog ili nastupila imovinska šteta koja prelazi 50.000 KM, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina – stoji u Krivičnom zakonu RS.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender