20. 10. 2021.

Lauš: Otpad i dalje prijeti zarazom

Iako je čišćenje naloženo po zahtjevu građana, stanovnici Lauša su ogorčeni jer je otpad uklonjen samo u dijelu iza crkve. Ističu da ovim nije riješen problem izvora zaraze koji prijeti mnogim domaćinstvima koja graniče sa ovom parcelom.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić rekao je da je uklanjanje smeća sa te parcele poznatije kao voćnjak, započelo na zahtjev građana.

– Vlasniku je naloženo da ukloni “divlju deponiju”. Ne vjerujem da će uklanjanje obuhvatiti kompletan voćnjak, već samo dijelove koji su blizu crkve i stambenih objekata – rekao Sandić.

Iz Poljoprivredne inspekcije ističu da su protekle sedmice radnici preduzeća “Bunić kompani” očistili dio tog zemljišta, odnosno, dio iza crkve.

– Voćnjak je ogromna površina i u skladu sa zakonom vlasnik zemljišta je dužan da ga održava na način kako najbolje pogoduje proizvodnji. Međutim, kad je u pitanju dio koji ugrožava objekte i stanovnike reagujemo i nalažemo čišćenje, a u nekim slučajevima imamo i prinudna rješenja – rekao je Sandić.

Stanovnici Lauša ističu da su očekivali da će biti očišćena veća površina, te dio zemljišta u blizini kuća.

– Taj otpad nam prijeti zarazom, a očišćen je samo dio iza crkve – rekao je jedan od stanovnika Lauša.

Istakao je da je voćnjak punih 20 godina pretvaran u deponiju, a da se nalazi samo nekoliko metara od kuća.

– Ta parcela je puna zmija, mrtvih životinja, pasa lutalica, pa i raznog oružja – kazali su očajni građani.

Do vlasnika ove parcele juče nismo uspjeli da dođemo.

Paprikovac

Nedavno je saniran i uređen dio zemljišta “Agroprometa” u blizini saobraćajnice koja ide od Lauša prema Paprikovcu, a gdje je postojala opasnost od klizišta. Ovu sanaciju takođe je obavio grad, iako je to bilo naloženo preduzeću “Agropromet”.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender