30. 11. 2021.

Lideri iz FBiH sa Sorensenom o odluci Sejdić-Finci

Očekuje se da na ovom sastanku bude potvrđeno nekoliko stvari u vezi sa dogovorom o provođenju odluke Sejdić-Finci, rekao je potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić.

– Kao prvo, to je da je prvi prijedlog HDZ-a i SDA završena priča, da definitivno te stvari riješimo. Drugo, da dovedemo do rješenja koje će podrazumijevati da se ukine svaka vrsta diskriminacije bilo kojeg građanina na teritoriji BiH. Treće, da smo svi saglasni s tim da se u BiH ne mogu praviti asimetrična rješenja kada je riječ o najvišem tijelu u smislu institucija BiH, a to je Predsjedništvo BiH – rekao je Hadžić.

On vjeruje da su politički lideri sada dovoljno zreli da shvate ozbiljnost situacije. “Evropski put treba da bude krajnje opredjeljenje svih političkih snaga i ovo moramo shvatiti kao imperativ u kojem, kakvo god rješenje da postignemo, ne može biti pobjednika i gubitnika, nego da jedini interes od toga može imati BiH”, istakao je Hadžić.

On je za federalne medije izjavio da je, poslije brojnih bilateralnih sastanaka, došlo do načelnog dogovora da FBiH ostaje jedna izborna jedinica iz koje će biti birana dva člana Predsjedništva BiH. “Nema crtanja bilo kakvih karata. I SDA i HDZ su od toga odustali”, naveo je Hadžić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender