25. 10. 2021.

Novi hemijski napad u Siriji

Prema tvrdnji predstavnika kurdskog odreda za samoodbranu, na kojeg se poziva libanska TV, granata sa hemijskim oružjem pala je kod punkta kurdskih snaga kod grada Hasake u oblasti Ras el-Ajn u pograničnom rejonu sa Turskom, prenijeli su ruski elektronski mediji.

Poslije pada pojavio se žuti dim, a nekoliko ljudi ima teške simptome trovanja, mučninu, rekao je taj izvor libanskom TV kanalu.

Agencija RIA Novosti navodi da zvanični izvori za sada ne potvrđuju ovu informaciju.

Itar-Tas podsjeća da se u Ras el-Ajnu već drugi dan vode žestoke borbe i da su Kurdi uspješno odbili napade naoružanih ekstremista iz grupa “Džebhat al-Nusra” i “Islamska država Iraka i Levanta”, ubivši 28 njihovih pripadnika.

Kriza u Siriji zaoštrila se poslije vijesti o hemijskom napadu kod Damaska 21. avgusta, nakon čega su SAD, Francuska i Velika Britanija optužili vlasti za primjenu hemijskog oružja.

Rusija je inicirala stavljanje arsenala sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, a hemijsko oružje po dogovoru treba da bude uništeno do sredine sljedeće godine.

Agencija Interfaks prenela je, istovremeno, vijest libanskog lista “Dejli star” da su vladine i opozicione snage istovremeno prekinule borbene akcije u naselju Mudamija nedaleko od Damaska da omoguće da ga 1.800 tamošnjih stanovnika napusti.

Evakuaciju je izvedena uz pomoć sirijskog ogranka Crvenog krsta i nekoliko organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Međutim, kako navodi libanski list, u Muadamiji ostaju još hiljade civila koji nemaju hranu, vodu za piće i lijekove, prenosi ruska agencija.

Od izbijanja sukoba u Siriji do sada je poginulo više od 100.000 ljudi, a više od dva miliona je bilo prinuđeno da pobjegne u susjedne zemlje.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender