22. 10. 2021.

Obama nije znao za špijuniranja

Kako piše “Vašington post” ona se “na mjerama” nalazila od 2002. godine.

Prema navodima prestoničkog dnevnika, koji se poziva na izjave više neimenovanih zvaničnika administracije, Obama je znao da se prati komunikacija lidera država koje se smatraju za neprijatelje SAD, ali nije bio obavješten da su u programu nadzora i predsjednici ili premijeri zemalja saveznika Amerike.

Oni, međutim, nisu željeli da govore o obimu mjera koje su se sprovodile, rekavši samo da Obama, iako nije znao da se prate telefonski pozivi Merkelove, nije bio ljut na obavještajce što ga nisu do svih detalja upoznali sa programom nadzora.

“Njihov posao je da političarima dostave što je više moguće podataka i obično su kritikovani što ne uspijevaju da saznaju dovoljno obavještajnih podataka. Ovo je nešto novo za njih sada”, kazao je sagovornik Vašington posta.

Da nisu znali sve detalje o programu špijuniranja, rekla je i šefica senatskog komiteta za obavještajne poslove, senatorka Dajen Fajnstajn iz Kalifornije.

“Uz sve poštovanje rada NSA, ja sam protiv prisluškivanja lidera naših saveznika, Francuske, Španije, Meksika i Njemačke”, rekla je ova senatorka, dodajući da će komitet koji vodi sprovesti značajno preispitivanje programa koje sprovode obavještajne agencije.

“Sem ako SAD nisu u sukobu sa nekom zemljom ili postoji vanredna situacija zbog koje je potrebno sprovesti mjere nadzora, smatram da Amerika ne bi trebalo da prikuplja podatke o telefonskim razgovorima i imejl konverzaciji koju sprovode predsjednici i premijeri država koje su naši saveznici”, zaključila je šefica senatskog odbora.

Zvaničnici SAD su priznali da su odnosi s Njemačkom pogoršani nakon najnovijih otkrića, ali i dalje smatraju da će se situacija popraviti nakon odluke Obame da se zaustavi program špijuniranja i izvrši kompletna revizija rada NSA.

Francuska i Španija same sebe prisluškivale

Elektronsko špijuniranje telefona francuskih i španskih državljana sprovele su obavještajne službe tih zemalja, a ne američka NSA, piše “Vol strit džurnal”.

Citirajući neimenovane američke zvaničnike, list negira ranije izvještaje francuskih i španskih medija o tome da je NSA prisluškivala telefone miliona građana u ove dve zemlje, prenosi AFP.

Izvještaji medija zasnovani su na otkrićima Edvarda Snoudena koji je objelodanio seriju povjerljivih dokumenata o špijuniranju koje je vršila NSA što je izazvalo buru reagovanja širom svijeta.

Američki zvaničnici rekli su “Vol strit džurnalu” da su dokumenta koja je Snouden objelodanio pogrešno protumačena i pokazuju da su se prisluškivanjem telefona najprije bavile francuske i španske obavještajne službe, a zatim ih podijelile sa NSA.

Zvaničnici su takođe naveli da informacije ne ukazuju na to da su francuske obavještajne službe špijunirale svoje građane, već da su prisluškivani telefoni izvan Francuske pa zatim proslijeđeni američkim obavještajcima.

NSA je odbila da komentariše ove navode, prenosi AFP.

Prema pisanju američkog dnevnika, razmjena podataka o prisluškivanim telefonima građana odvojena je od američkog špijuniranja stranih lidera, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender