20. 10. 2021.

Od 1. novembra nova registracija poljoprivrednih gazdinstava

Nova registracija i upis korisnika podsticajnih sredstava u Republici Srpskoj je besplatan proces i moći će da se obavi u poslovnicama Agencije za posredničke, informatičke i finansijske uslug širom Republike Srpske.

“Rok za upis u registar je kraj 2013. godine, kada će biti završeno i razvrstavanje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava na komercijalna i nekomercijalna gazdinstva”, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo poziva sve poljoprivredne proizvođače, upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava, da obnove registraciju, jer će na osnovu završenog razvrstavanja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava krajem godine biti kreirane posebne mjere za komercijalna i nekomercijalna gazdinstva u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2014. godinu.

U okviru procesa obnove registracije uvodi se i novi Registar korisnika podsticajnih sredstava, koji će osim svih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava obuhvatiti i sve one korisnike podsticaja iz Agrarnog budžeta koji ne obavljaju poljoprivrednu proizvodnju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poziva i sve jedinice lokalne samouprave – mjesne zajednice, opštine i gradove, udruženja građana, lokalne akcione grupe i druge da izvrše upis u Registar korisnika podsticajnih sredstava.

Iz Ministarstva podsjećaju da je komercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo – gazdinstvo koje je tržišno orijentisano i koje je dostiglo minimalni ukupni obim proizvodnje.

Nekomercijalno porodično poljoprivredno gazdinstvo je gazdinstvo koje nije tržišno orijentisano i koje nije dostiglo minimalni ukupni obim proizvodnje.

Ukupan obim proizvodnje je zbir svih pojedinačnih obima proizvodnje poljoprivrednog gazdinstva, za sve vidove biljne i stočarske proizvodnje.

Minimalan ukupan obim proizvodnje na osnovu kojeg porodično poljoprivredno gazdinstvo stiče status komercijalnog gazdinstva je tri proizvodne jedinice.

Koeficijenti za svaku vrstu proizvodnje objavljeni su u novom Pravilniku o razvrstavanju poljoprivredna porodična gazdinstva na komercijalna i nekomercijalna gazdinstva, koji je dostupan na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender