21. 10. 2021.

Privredna komora: Mjere Ekonomske politike za 2014. godinu

Prioritetne mjere su donošenje novog Zakona o radu, izmjene Zakona o porezu na dohodak i izmjene Zakona o dječijoj zaštiti, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Među prioritetnim mjerema su unapređenje rada kontrolnih organa, rješavanje problema nelikvidnosti fondova i privrede, obezbjeđenje blagovremene raspodjele podsticajnih sredstava u privredni, reforma javne uprave, restruktuiranje javnih preduzeća i uređenje oblasti tržišta kapitala.

Poslovna zajednica smatra da je neophodno izvršiti centralizaciju kapitalnih investicija Republike Srpske i izraditi jedinstvenu bazu svih planiranih ulaganja koja se finansiraju iz javnog sektora, uz maksimalno angažovanje domaćih resursa i obezbjeđenja višeg stepena kontrole uloženih sredstava iz budžeta Srpske.

U saopštenju se dodaje da je Privredna komora dostavila Ministarstvu finansija Srpske prijedloge poslovne zajednice za mjere Ekonomske politike za 2014. godinu, a koje je, kako ističu, neophodno usvojiti zbog makroekonomskih pokazatelja privrede Srpske i BiH.

“Ti podaci ukazuju da je stanje u privredi i dalje jako složeno i zabrinjavajuće, bez obzira što su u ovoj godini zabilježena pozitivna kretanja u proizvodnji, izvozu i ukupnoj privrednoj aktivnosti. Iz tog razloga neophodno je u narednom periodu usvojiti mjere za poboljšanje uslova poslovanja, da bi se ovi pozitivni trendovi nastavili i ostvario značajni rast u narednoj godini”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, Privredna komora je dostavila Vladi Republike Srpske i niz mjera po svim sektorima privrede, kao i mjere koje se odnose na izmjene propisa na nivou Srpske i BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender