25. 10. 2021.

Putin: Sve ćemo riješiti prijateljski

Na to je Putin odgovorio da te probleme ne treba dramatizovati i da će oni biti riješeni onako kako se to rješava među prijateljima.

U razgovoru dvojice predsjednika nije precizirano o kojim se problemima u ekonomskim odnosima Srbije i Rusije radi, ali je Nikolić rekao da oni dolaze nekad zbog nesnalaženja, a nekad zato što članovi vlade nisu dovoljno pažljivi kad donose odluke.

Tomislav Nikolić i Vladimir Putin konstatovali su pozitivne trendove u trgovinskoj razmjeni dvije zemlje i značajan obim ruskih investicija u Srbiju. Predsjednik Putin je rekao da Rusija ne očekuje poseban tretman.

Ovo je Nikolićev peti susret sa Putinom od kako je došao na čelo Srbije u maju prošle godine. Današnji sastanak je kasnio sat i po.

“Srbija nema više neprijatelja”

2

Predsjednik Tomislav Nikolić rekao je u intervjuu za Glas Rusije da Srbija više nema neprijatelja, prenosi RTS.

“Otkako sam stupio na dužnost predsjednika, na međunarodnoj sceni o Srbiji niko ne govori ružne riječi, Srbija više nije izopštenik iz svjetske zajednice i više nema neprijatelja nigdje u svijetu”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, Srbija je ove godine politički napredovala, otvorila je davno zatvorena vrata, ili vrata koja nikad nije ni otvarala i ponovo uspostavila stara prijateljstva.

Srbija teži razvoju odnosa sa čitavim svijetom, između ostalog sa Rusijom i ta ideja je postala lajtmotiv posjete Moskvi predsjednika Nikolića, prenosi Glas Rusije.

Nikolić je istakao da je apsolutno zadovoljan načinom na koji je Srbija, otkako je predsjednik, predstavljena u svijetu.

Ekonomski, mi smo dio svjetske zajednice. Velike sile izazvale su svjetsku krizu iz koje će nekako da se izvuku, a nama malim ostaje da trpimo posljedice onoga na šta nismo mogli da utičemo, rekao je predsjednik Srbije.

Zbog toga smo se, naveo je Nikolić, previše zaduživali, ali sada uvodimo novu filozofiju ekonomije, a to je ne uzimati više kredita, ići u strateško partnerstvo, u koncesije i na potpuno drugačiji način obnoviti srpsku privredu.

Prema riječima predsjednika, Srbija intenzivira odnose i sa Rusijom, Kinom, Emiratima i Afrikom, a u ovom trenutku je, nažalost, Evropa jedini kontinent koji zaostaje u privrednom razvoju.

Nikolić je podsjetio i na veličanstveno obilježavanje 1.700 godina Milanskog edikta.

Čini mi se da je završna svečanost u oktobru, kojoj su prisutstvovali svi pravoslavni patrijarsi, među njima i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril, bila jedan od najimpozantnijih skupova koji su u proteklom periodu organizovani u pravoslavlju, ocijenio je Nikolić.

Najavio je i pripreme za obilježavanje početka Prvog svjetskog rata.

Napašće nas neki koji misle da Srbiju treba osuditi zbog izbijanja Prvog svjetskog rata, rekao je Nikolić, istakavši da se neki naši saveznici iz tog rata pripremaju da učestvuju u tome.

Obratićemo se Rusiji, Grčkoj, Francuskoj i Engleskoj, saveznicima u Prvom svjetskom ratu, da to dostojno obilježimo, naveo je Nikolić i dodao da se Rusija prvi put uključuje u jedno takvo obilježavanje.

Prihvatljivo je da oni koji su taj rat izazvali i izgubili ga učestvuju, ali je neprihvatljivo da ne učestvuje Srbija, koja je uz Rusiju dala najveće žrtve u svim svjetskim ratovima, samtra Nikolić.

Stalno nam se provlači teza da mi živimo teško zato što smo to zaslužili mi ili naši preci, a vi znate da toliko mnogo liče srpski i ruski narod, da su to dva apsolutno otvorena divna naroda, sa otvorenim kućom i upaljenim svjetlom za svakog namernika koji dođe, rekao je Nikolić.

Podsjetio je na obilježavanje sedamdesete godišnjice od smrti Nikole Tesle u Njujorku.

Ima Srbija čime da se pohvali i mislim da će to biti mnogo jasnije iduće godine, zaključio je predsjednik Srbije.

Nikolić na rusko-srpskoj investicionoj konferenciji

3

Odnose dvije zemlje krasi tradicionalno prijateljstvo, a kao potvrda snažne međusobne podrške maja ove godine potpisana je i Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Opredjeljenje dvije države je da se još više unaprijede bilateralni odnosi, posebno u ekonomskoj sferi.

Nikolić je danas u Moskvi prisustvovao rusko-srpskoj investicionoj konferenciji na kojoj će potencijalnim ruskim investitorima biti predstavljeno 75 projekata srpskih kompanija i institucija od kojih Srbija očekuje više od sedam milijardi evra.

Pored Nikolića, učesnicima konferencije su se obratili i ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, predsjednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Rusije Sergej Katirin.

Takođe, na skupu su govorili i zamjenik generalnog direktora “Gaspromnjefta” Jevgenij Kudinov i predsjednik Izvršnog odbora Sberbanke Srbija Valerij Ovsjanikov.

Ovo će biti četvrti susret Putina i Nikolića za godinu i po. Posljednji put sreli su se u Sočiju, 24. maja ove godine, kada su potpisali Dogovor o strateškom prijateljstvu dve zemlje.

“Ozbiljno unapređenje odnosa dvije države”

4

Politički analitičar Dragomir Anđeković ocijenio je da susret predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Rusije Vladimira Putina, planiran za danas, govori o ozbiljnom unapređenju odnosa dvije države.

Anđelković kaže da je i održavanje rusko-srpske investicione konferencije u Moskvi, na kojoj učestvuje veliki broj ruskih kompanija, veliki uspjeh.

Anđelković je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS, naglasio da se susreti na samom državnom vrhu ne dešavaju slučajno i ocenio da je srpska politika zadnjih godina postala “nekako iskrenija” i prema Zapadu i prema Rusiji.

“Više se”, kaže Anđelković, “govori šta stvarno hoćemo i mislimo, a manje se pričaju bajke koje bi druga strana željela da čuje i to se odrazilo na poboljšanje odnosa sa Rusijom kao i sa Zapadom”.

Anđelković kaže i da je Rusija zemlja sa viškom kapitala i da je za nju Srbija dodatno interesantna kao zemlja na putu u Evropsku uniju, jer to govori i o stabilnosti, važnoj za sigurnost kapitala.

Takođe, on smatra da se u narednom periodu može očekivati da u Srbiju dođu značajne investicije.

Anđelković ocenjuje i da kosovski izbori neće biti glavna tema razgovora u Moskvi, ali da će biti pomenuti, napominjući da je Rusija naš ozbiljni partner koji podržava interese Srbije.

Prema njegovim riječima, treba očekivati da se na susretu govori naročito o Južnom toku, koji je za Rusiju od strateškog značaja. Anđelković je napomenuo da je Rusiji od velike važnosti njegova nesmetana realizacija i da će se to pitanje ozbiljno pokrenuti.

Posjeta Nikolića je neka vrsta odgovora da ćemo i mi maksimalno stati iza tog projekta, jer je od strateškog značaja i za nas. Izgradnjom Južnog toka Srbija postaje mnogo značajnija evropska država, kaže Anđelković, koji očekuje i posjetu Putina Srbiji.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender