27. 11. 2021.

Radnik Hypo banke ukrao više od pola miliona KM, pa dio vratio

Ova informacija Klix-u je potvrđena i u Hypo banci, gdje su rekli kako je radnik u trezoru E. Đ. uzeo novac, ali je brzom reakcijom pripadnika Tima za sigurnost novac vraćen.

„U izuzetno kratkom roku je utvrđeno da ova suma nedostaje. Internom kontrolom, pravovaljanom reakcijom i postupcima tima za sigurnost banke, radnik koji je počinio ovo djelo, vratio je četvrtinu miliona eura“, rečeno nam je u Hypo banci.

Naknadnom provjerom je utvrđeno da iz istog trezora nedostaje i iznos od 120.000 KM, a u banci kažu da je i taj novac ukrao isti radnik. Protiv E. Đ. će biti poduzete predviđene mjere te će protiv njega biti podnesena krivična prijava.

„Postojale su indicije i sumnje vezane za ovaj događaj. Interna istraga je i potvrdila da je počinjeno ozbiljno krivično djelo. Ne možemo dopustiti da se na osnovu nedjela pojedinaca gradi generalni stav o svim radnicima ili samoj firmi.

Stav Uprave Banke na čelu sa Alexandrom Pickerom je nulta tolerancija prema svim oblicima prevara i kriminala, bez obzira na to da li dolazi interno ili eksterno.

Svi koji su nesavjesno postupali ili su počinili bilo kakvo djelo na štetu i svojih kolega i firme u kojoj rade, moraju preuzeti odgovornost i snositi posljedice“, rekao je za Klix.ba Darko Savić, direktor Tima za sigurnost Hypo banke.

/Klix.ba/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender