16. 10. 2021.
UN: Rusija predložila rezoluciju protiv nacizma

Rusija: Nisu špijunirani lideri G20

Učesnicima samita G20 5. i 6. septembra navodno je podijeljeno najmanje 300 poklona u koje je, kako je naknadno ustanovila bezbjednosna kontrola, bila ugradjena oprema za špijuniranje, izvjestio je ove sedmice dnevnik Korijere dela sera, pozivajući se na izvještaj bezbjednosne službe Evropskog savjeta proslijedjen italijanskim obavještajnim službama.

Izvještaj italijanskog lista uslijedio je u jeku skandala zbog navoda o američkom špijuniranju svjetskih lidera, medju kojima njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih saveznika, podsjetio je Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nije upoznat sa izvorom optužbi na račun Moskve.

“Nema sumnje da je riječ samo o pokušaju da se skrene pažnja s pitanja koja su zaista važna za odnose evropskih zemalja i Vašingtona na neosnovana, nepostojeća pitanja”, rekao je Peskov.

Korijere dela sera je objavio da su predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej i drugi delegati EU saopštili da su za uspomenu na samit dobili USB stikove i kablove za povezivanje pametnih mobilnih telefona s računarima.

Prema navodima tog lista, zvaničnici EU su o tome obavijestili njemačku obavještajnu službu, koja je sprovela detaljnu kontrolu poklona i ustanovila da su uredjaji namjenjeni tajnom presretanju podataka s računara i mobilnih telefona.

Italijanski dnevnik Stampa prenio je da nije jasno koliko su informacija uspjele da prikupe ruske špijunske službe prije nego što su uredjaji otkriveni.

Britanski Gardijan je u julu izvjestio da su britanske tajne službe špijunirale delegate na samitu G20 prije četiri godine.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender