16. 10. 2021.

Srbija prihvatila situaciju na Kosovu i Albanci treba da prihvate realnost

Ističući da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, on je napomenuo da bi Kosovo za istinsku nezavisnost moralo da prođe kroz “filter” Savjeta bezbjednosti UN, gdje ima bar sedam zemalja koje će podržati stav Srbije.

“Dakle Albanci mogu da opterećuju ove pregovore pričom o nezavisnosti, ali mogu da uspeju samo ako prihvate realnost kao što smo mi to učinili. A, realnost je da ćemo ući u EU, a da u EU pitanje granica postaje gotovo irelevantno”, rekao je Nikolić za londonski “Fajnenšel tajms”.

Nikolić je rekao da Srbija u vrijeme zaključivanja briselskog sporazuma, nažalost, nije znala da kosovski Albanci nastoje da formiraju vojsku.

“Svi su to krili od nas inače bi regulisali pitanje policije i armije na isti način, a sada je teško da to učinimo”, rekao je on, navodeći da sada na Kosovu postoje dvije vojske – kosovska vojska i vojska NATO-a.

On je napomenuo da je takozvana “kosovska vojska” odmah sklopila sporazum o uzajamnoj odbrani sa vojskom Albanije – prenose beogradski mediji.

“Odbrani od koga? Srbija nikada neće nikoga napasti, i ja takođe verujem da niko nikada neće napasti Srbiju. Dok god je NATO tamo, neće biti rata, i ja se nadam da rata nikada više neće biti”, rekao je Nikolić.

On je rekao da briselski sporazum Beograda i Prištine odražava trenutnu situaciju na terenu, te napomenuo da Srbi moraju da imaju izabrane organe samouprave.

Nikolić je rekao da je stav Beograda da postoje dijelovi Kosova i Metohije gdje će biti formirana zajednica srpskih opština /ZSO/.

“Ako sada izaberemo lokalnu samoupravu kroz izbore koje organizuje Priština, EU će priznati legalnost i legitimnost tih institucija”, rekao je Nikolić.

On je podsjetio da Srbija ima jasan stav o nepriznavanju Kosova i da je teško da će promijeniti svoju poziciju.

“Ne vidim da bi iko mogao da dobije izbore govoreći u kampanji da će priznati nezavisnost Kosova i Metohije. Dakle, Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova i Metohije”, rekao je Nikolić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender