27. 11. 2021.

U Moskvi investiciona konferencija

Potencijalnim investitorima na konferenciji će biti predstavljena 74 projekta srpskih kompanija, institucija i lokalne samouprave, vrijednih gotovo sedam milijardi evra, među kojima su projekti iz oblasti energetike, agrara, građevinarstva, turizma i industrije.

Projekti će prvi put biti prezentovani u Trgovinsko-industrijskoj komori Rusije pred predstavnicima više od stotinu ruskih kompanija koje su prijavile učešće na ovom skupu, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Investiciona konferencija Srbije u Moskvi dio je intenzivne međunarodne aktivnosti Privredne komore na promociji Srbije kao destinacije za ulaganje i investicionih potencijala srpske privrede.

Predsjednik PKS Željko Sertić rekao je da je ova konferencija dobra prilika da se direktnim razgovorima sa potencijalnim ruskim investitorima iniciraju budući zajednički poslovni aranžmani i razmotre mogućnosti za investiranje.

Konferenciju u Moskvi Privredna komora Srbije organizuje u saradnji sa Trgovinsko-industrijskom komorom Rusije, uz podršku i učešće najviših državnih zvaničnika. Skup je podržala i Sberbanka.

Rusija je među najznačajnijim ekonomskim partnerima Srbije, privredna saradnja dvije zemlje ide uzlaznom putanjom, sve je više srpskih proizvoda na ruskom tržištu i ruskih investicija u Srbiji, a najviše ulaganja bilo je u sektoru energetike.

Osim energetike, ruski investitori su u proteklom periodu uspješno ulagali i u ostalim sektorima srpske privrede – obojenoj metalurgiji, mašinogradnji, hemijskoj industriji, turizmu i bankarstvu.

Na srpskom bankarskom tržištu posluju Sberbanka iz Rusije kao i VTB banka.

Spoljnotrgovinska razmjena Srbije i Rusije temelji se na međusobnoj bescarinskoj trgovini za gotovo 99 odsto vrsta robe, zahvaljujući jedinstvenom Sporazumu o slobodnoj trgovini koji je potpisan 2000, a proširen 2011. godine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender