25. 10. 2021.
Nikolić danas sa Jaglandom

U Srbiju dobrodošli i Istok i Zapad

Srbija ima znatne investicione resurse i smatra da investicije ruskih partnera mogu biti iskorišćene na najbolji mogući način, na obostranu dobrobit, izjavio je predsjednik Nikolić.

On je kazao da Srbija iz dana u dan postaje sve atraktivnija investiciona destinacija zbog stabilnog ekonomskog okruženja, dobre zakonske regulative, dobre poreske politike i raznovrsnih finansijkih olakšica.

Predsjednik je naveo da se Srbija i Rusija 1990-ih godina “nisu najbolje razumjele”, a posebno od 2000. godine, kada je “rukovodstvo Srbije mislilo da mora da se opredijeli između Istoka i Zapada, između Rusije i EU”.

“Sada je sve drugačije: i Istok i Zapad, i Rusija i EU. Jasno smo to rekli u Moskvi. Popravili smo ekonomske odnose i taj kontinuitet uspješne saradnje mora da se održi”, kazao je Nikolić.

Predsjednik je naveo da se usavršava ugovorno-pravna baza dvije zemlje, da se otvara uspješna bankarska saradnja, da će do kraja 2013. godine početi izgradnja gasovoda “Južni tok” u Srbiji.

Nikolić je kazao da postoje velike investicione mogućnosti za ulaganje u energetiku, poljoprivredu, građevinarstvo, turizam i industriju.

Po riječima Nikolića, cilj konferencije u Moskvi je da se predstavi 80 najznačajnijih investicionih projekata u Srbiji.

Na investicionoj konferenciji koju su organizovale privredne komore Rusije i Srbije, učestvovalo je više od 100 predstavnika ruskih firmi.

Predednik PKS Željko Sertić kazao je da privreda Srbija ponudom investicionih projekata ne traži pomoć, već nudi zajedničko stvaranje profita u realizaciji projekata.

PKS će preuzeti odgovornost da srpski i ruski partneri što prije prođu kroz lavirinte srpskih propisa i insititucija, dodao je on.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević kazao je da Srbija ne može da sama pokrene svoju privredu, ili da to može ” vrlo sporo”, te je zato jedan od prioriteta Vlade Srbije privlačenje stranih investicija.

Na konferenciji je potencijalnim ruskim investitorima predstavljeno 75 projekata srpskih kompanija, institucija i lokalne samouprave, ukupne vrijednosti gotovo sedam milijardi evra. To su projekti iz oblasti energetike, poljoprivrede, građevinarstva, turizma i industrije, izabrani na javnom konkursu PKS početkom avgusta.

Izvor: B92

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender