17. 10. 2021.

Banja Luka najviše učinila u oblasti bezbjednosti saobraćaja

U ime Grada, priznanje je primio gradonačelnik Slobodan Gavranović, koji je izrazio uvjerenje da će ovaj stručni skup sigurno dati veliki doprinos poboljšanju bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj. On je podsjetio da je Banja Luka postigla značajne rezultate u podizanju nivoa bezbjednosti saobraćaja, a zahvaljujući brojnim akcijama i aktivnostima, koje su organizovane zajedno sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS i drugim nadležnim institucijama.
– Mi moramo da budemo spremni da se sučimo sa problemima koji prate bezbjednost saobraćaja, i – u skladu s tim – da svakodnevno radimo na poboljšanju bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju. Ako spasimo barem jedan ljudski život, to je veliki uspjeh i zbog toga moramo stalno da budemo aktivni u ovoj oblasti. Rezultati koje smo postigli kao lokalna zajednica ohrabruju, priznanje nam prija, ali to moramo da shvatimo kao dodatnu obavezu da još više i predanije radimo – poručio je gradonačelnik u svom obraćanju učesnicima seminara.
Inače, srebrnu plaketu dobila je Opština Gradiška, a bronzanu Zvornik.
Seminar je otvorio potpredsjednik Vlade RS i predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja, Jasmin Komić. On je istakao da bezbjednost saobraćaja predstavlja globalni problem, te da saobraćajne nesreće odnose ljudske živote, ali nanose i veliku štetu ekonomiji jedne zemlje. Komić je to ilustrovao podatkom da Republika Srpska, kroz saobraćajne nesreće, godišnje gubi oko 170 miliona KM ili preko 2% BDP-a.
– Republika Srpska je u protekle dvije godine učinila mnogo na izgradnji sistema upravljanja bezbjednošću saobraćaja, čime su stvorene pretpostavke za smanjenje broja saobraćajnih nesreća i stradalih u tim nesrećama. Imamo dobru priliku da bezbjednost saobraćaja podignemo na visok nivo, ali ta prilika neće biti iskorišćena, ako ne shvatimo da ulaganje u bezbjednost saobraćaja ne predstavlja trošak, već investiciju – rekao je Komić.
Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine donesen je novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja, realizovan projekat Svjetske banke o jačanju sistema bezbjednosti saobraćaja u RS, forimiran novi Savjet za bezbjednost saobraćaja, u čijem sastavu se nalazi šest ministara Vlade, osnovana je Agencija za bezbjednost saobraćaja, te donesena strategija o bezbjednosti saobraćaja za period 2013-2022. godina.
Organizatori seminara „Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“ su Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Savjet za bezbjednost saobraćaja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender