27. 11. 2021.

Bez dogovora i u Budimpešti

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž izjavio je nakon sastanka da je evropski komesar File rekao da je uočen pomak i spremnost da se dođe do dogovora.

Raguž nije htio da govori o detaljima već je rekao da se razgovori nastavljaju na dnevnoj bazi i da je Evropska komisija odlučna da pomogne da se dođe do dogovora.

“Vjerujem da je ovaj razgovor korak naprijed. Ne ide očekivanim intenzitetom, ali ja vjerujem u pozitivan ishod”, dodao je Raguž.

Na pitanje: šta je danas bio “kamen spoticanja” i zašto nije postignut dogovor, Raguž je rekao da je model provođenja poznat i da se radi na obezbjeđenju garancija da jedan narod drugom ne bira predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Lideri pet političkih partija ni na sinoćnjem sastanku sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom u Sarajevu nisu usaglasili konačan model provođenja odluke Suda u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci”, pa su razgovori nastavljeni danas u Budimpešti sa Fileom.

FILE: PREPOZNAT DALJI NAPREDAK

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je nakon sastanka sa liderima pet stranaka iz FBiH u Budimpešti da je prepoznao dalji napredak i političku odlučnost lidera da približe stavove.

“Ovo je istinski potrebno i ubijeđen sam da se konačan dogovor može postići u nastavku konsultacija. Namjeravamo da nastavimo konsultacije u Briselu na ekspertskom nivou iduće sedmice ukoliko to bude potrebno, nakon neophodnih konsultacija u BiH, a prije nego što budemo u mogućnosti da sazovemo sastanak u formatu kao danas”, rekao je File.

Prema njegovim riječima, današnje konsultacije posebno su se fokusirale na dio koji se odnosi na izbor dva člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, saopštio je portparol evropskog komesara za proširenje Peter Stano.

Izvor : Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender