25. 10. 2021.
Priština pokušava da podijeli Srbe

Da li Ešton lobira za Vulina?

Kako je za “Danas” rekla portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić, ona nema informacije da Ketrin Ešton „lobira” da se šefu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i ministru bez portfelja Vlade Srbije Aleksandru Vulinu dopusti da zajedno sa vicepremijerom Aleksandrom Vučićem posjeti Kosovo 1. novembra, o čemu spekulišu pojedini beogradski mediji.

Kocijančićeva ističe da EU ima jasan stav o ovom pitanju i da stalno ukazuje na važnost posjeta za sprovođenje Briselskog sporazuma.

Kosovsko tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv Vulina zbog „neovlašćenog ulaska na Kosovo” i od Osnovnog suda u Mitrovici zatražilo da izda nalog za njegovo hapšenje.

O problemima sa posjetama srpskih zvaničnika, kosovskim državnim simbolima na glasačkim listićima i biračkim spiskovima u utorak su u Briselu razgovarale radne grupe Beograda i Prištine za lokalne kosovske izbore.

U prištinskim diplomatskim krugovima spekuliše se da je Vulinova posjeta neizvjesna zato što kosovski premijer Hašim Tači mora da vodi računa i o izbornom uspjehu svoje stranke DPK na izborima 3. novembra.

Izvor: Danas

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender