Dodik: Situacija u BiH uopšte nije dobra

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Nikolićem, nakon sjednice Savjeta za saradnju Srpske i Srbije, naglasio da je Srbija, kao potpisnik Dejtonskog sporazuma, doprinijela da se situacija u BiH stabilizuje, ocjenjujući da Beograd kontinuirano vodi pažljivo izbalansiranu politiku prema BiH.

On je istakao da Srpska želi afirmaciju svojih prava unutar BiH i traži reviziju ovlaštenja koja je međunarodna zajednica od potpisivanja Dejtonskog sporazuma naovamo neovlašteno prenijela na BiH.

“Mi smo protiv političkog nasilja, jer to utiče na poziciju Srpske. Srpska je zaustavljena na evropskom putu, jer je neefikasna politika u Sarajevu”, poručio je Dodik.

Komentarišući nedavnu izjavu turskog pemijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska, a Turska Kosovo, predsjednik Srpske je naglasio da Erdogan nema neograničeno pravo da se miješa u politike na Balkanu.

“Nama Turska pravi ogromne probleme u BiH. Ona nema neograničeno pravo da se miješa”, istakao je predsjednik Dodik.

Na pitanje zašto Srpska ne učestvuje na sastanku lidera pet političkih partija iz Federacije BiH sa evropskim komesarom Štefanom Fileom u Budimpešti, Dodik je rekao da ovaj sastanak potvrđuje da problem u EU integracijama leži u Sarajevu, a da Srpska vodi proaktivnu politiku u tom smjeru.
Saradnja će biti još čvršća i jača

Savjet za saradnju Srbije i Republike Srpske ocijenio je da su odnosi Srbije i Srpske dobri i da će nastaviti saradnju još čvršće i jače.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić ocijenili su u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sjednice Savjeta za saradnju Srpske i Srbije, da su odnosi dvije republike značajno intenzivirani.

Dodik je rekao da je saradnja dobra i intenzivirana u protekloj godini, posebno u oblasti privrede, kulture, pravosuđa.

Nikolić je naglasio da su intenzivirane aktivnosti na zajedničkim projektima, kao što su “Srednja Drina” i izrada studije o komplementarnosti dvije privrede, kao i da se razmatrao zajednički nastup na trećim tržištima.

Na šestoj po redu sjednici Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije analizirani su zaključci sa prethodnih sastanaka i dogovarane smjernice buduće saradnje.

Osim predsjednika Dodika, u delegaciji Republike Srpske bili su premijer Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović.

U delegaciji Srbije, osim Nikolića, bio je i premijer Srbije Ivica Dačić i drugi resorni ministri.

Prethodna, peta sjednica Savjeta za saradnju Srpske i Srbije, održana je u Banjaluci.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da će Srbija i Srpska nastaviti saradnju intenzivnije, jače i čvršće, te da dvije republike treba da usklade djelovanje i zajednički nastup povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, s obzirom da će pojedinci pokušati da okrive srpski narod za njegov početak.

Nikolić je istakao da će Srbija i Srpska učiniti sve da ne dozvole falsifikovanje istorije i da se srpski narod okrivi za nesreću koja je zadesila Evropu u tom ratu.

On je nakon sjednice Savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu rekao da je srpski narod u Prvom svjetskom ratu “platio jezivu cijenu” i da je “svaki četvrti stanovnik platio glavom”.

Nikolić je najavio da će Republika Srpska i Srbija u budućnosti imati mnogo toga što će zajednički da realizuju, mnogo zajedničkih ciljeva u čemu, kako je rekao, vidi zajedničku budućnost Srpske i Srbije.

Navodeći da je u posljednjih godinu dana učinjeno mnogo da specijalni odnosi budu intenzivirani, Nikolić je istakao da Srbija i Srpska zajednički rade na tome da stvore preduslove za zajednički nastup na trećim tržištima i zajedničku proizvodnju, te da je u tom smislu i dogovorena intenzivna saradnja o izradi studije o komplementarnosti dvije privrede.

On je rekao da su se dvije strane na sastanku saglasile da treba intenzivirati realizaciju projekata na srednjoj Drini, kao i drugih projekata, te da treba što prije potpisati bilateralni sporazum u pravosuđu.

Nikolić je dodao da će bolja budućnost i napredak Srpske i Srbije biti i osnov čvrste regionalne saradnje, posebno u oblasti energetike, pravosuđa, saobraćaja.

On je naglasio da je na sastanku konstatovano da je unapređenje odnosa u regionu jedini način da se omogući ekonomski napredak i unaprijedi životni standard građana Republike Srpske i Srbije.

Konferenciji za novinare Nikolića i Dodika danas u Beogradu prisustvovali su i premijer Srpske Željka Cvijanović i ministri iz Srpske i Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je došlo do dramatičnog pada broja Srba u Federaciji BiH, posebno u Sarajevu, što govori o “poštenju” i namjerama bošnjačke politike.

On je naglasio da, kao zvanični predsjednik Republike Srpske, neće da komentariše nezvanične podatke da, prema rezultatima nedavno obavljenog popisa, Bošnjaci predstavljaju više od 50 odsto populacije u BiH.

Dodik je samo rekao da zna da je situacija, kada je riječ o broju Srba u FBiH, dramatična.

“Situacija je posebno dramatična u federalnom Sarajevu gdje je prije rata živjelo 150.000 Srba, a danas ih je u tom gradu svega 1,2 odsto. Srbi su svedeni na marginalnu grupu. To govori o poštenju”, rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da je već sad poznato da nedavno završeni popis, vjerovatno, neće dobiti legitimitet, ali da treba sačekati zvanične rezultaete.

Dodik je ukazao na to da je više od godinu dana prije popisa među samim Bošnjacima došlo do oštrog suprotstavljanja između onih koji su insistirali da se popišu kao Bošnjaci i onih koji su insistirali da treba da budu popisani kao Bosanci.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender