Dva miliona maraka za 1.070 stipendija

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, istakao je da je konkursom za dodjelu stipendija u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija sa prosjekom ocjena iznad 8,50 predviđena dodjela 735 stipendija.

“U kategoriji studenata prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske, sa najnižom prosječnom ocjenom iznad 8, biće dodijeljeno 18 stipendija”, rekao je Mutabdžija na konferenciji za novinare u Banjaluci.

U kategoriji “ostali studenti” prvog ciklusa studija sa najnižom prosječnom ocjenom 7,50 biće dodijeljeno 230 stipendija.

Mutabdžija je naveo da je u kategoriji studenata sa invaliditetom za sva tri ciklusa studija, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, predviđeno 17 stipendija.

Konkurskom za dodjelu stipendija za kategoriju studenata studija u inostranstvu prvog, drugog i trećeg ciklusa, sa prosjekom ocjena iznad 9, biće dodijeljeno 70 stipendija.

“Za studente koje studiraju u Srpskoj stipendija će iznositi 2.000 KM i biće dodijeljena u 10 jednakih rata, dok će studentima u inostranstvu stipendije biti isplaćene jednokratno, a za te namjene u budžetu je predviđeno 191.000 KM”, naglasio je Mutabdžija.

On je dodao da će pojedinačni iznos za studente u inostranstvu biti utvrđen kada se vidi koliko studenata ispunjava uslove iz konkursa, nakon čega se iznos ravnomjerno dijeli.

Mutabdžija je naveo da je ove godine isplaćeno 7 rata stipendija i da će do kraja godine biti isplaćene preostale tri.

Prijave na konkurs studenti mogu da pronađu na portalu Vlade Republike Srpske – stranica Ministarstva prosvjete i kulture, gdje je navedeno i šta je sve od dokumentacije neophodno za prijavu na konkurs.

Mutabdžija je istakao da će konkurs biti otvoren 30 dana, te da će Ministarstvo u toku konkursa intervenisati ako neki od kandidata ne bude dostavio potrebnu dokumentaciju.

Izvor : Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender