20. 10. 2021.

Evo kako da čitate i do 300 puta brže

Svaki pravi ljubitelj literature sa Sajma knjiga vratiće se kući s punim koferom zanimljivog štiva. Međutim obaveze se gomilaju i mnogi se pitaju kada će sve to postići da pročitaju. Srećom, ima rješenja!

Prosječnom čovjeku je za čitanje jedne strane knjige potreban minut, dok brzi čitači za isto vrijeme u prosjeku pročitaju čak pet do deset strana. Trećinu vremena koje provedete u čitanju protraćite na ponovno čitanje istog teksta. Većina neefikasno čita jer u sebi izgovara riječ po riječ (baš kao i naglas).

2

Brzo čitanje se uči i postoje provjerene tehnike koje svako može da savlada. Suština je u izoštravanju fokusa i širenju percepcije što pomaže da se brže uočavaju bitne činjenice u tekstu, širi memorija, povećava sposobnost razumijevanja pročitanog.

Ono najvažnije kod tehnika brzog čitanja je da ih čak 98 odsto ljudi uspješno savlada, a neki uspiju da i do trista puta brže prelaze ispisane stranice.

3

Na šta da obratite pažnju da biste postali “brz čitač”?

Prvo i osnovno – zaboravite sve što ste do sad praktikovali kada je čitanje u pitanju.

Proces čitanja je znatno sporiji ukoliko izgovarate riječi u sebi (kao kod izgovaranja naglas). Probajte da se odviknete.

4

Neka vam serija čitanja traje 20 minuta. Prvih deset odvojite za čitanje važnih informacija, a za vrijeme drugih deset svojim riječima ukratko napišite najbitinije što ste čitajući zapamtili. Ova navika pomoći će vam ne samo da brže čitate, već i da bolje razumijete pročitano.

Riješite se buke. Utišajte telefon, ugasite televizor i muziku. Tišina će vam pomoći da razumijete svoje misli i otkrijete kako čitanje utiče na vas.

5

Svakako da nije isto ako čitate uputstvo za upotrebu kućnog aparata ili knjigu na stranom jeziku, uz riječnik. Prvim pokušavate da razumijete funkcionisanje jedne naprave, a drugim želite da razumijete riječ koja će postati dio vašeg vokabulara. Znajući značaj onoga što čitate, lako ćete utvrditi koliko brzo materijal treba da se pročita.

Čitajte više riječi istovremeno. Za razliku od đaka prvaka koji u početku čita riječ po riječ, vi ste u stanju da čitate tri riječi istovremeno. Probajte. Brzo ulazi u naviku.

6

Čitanjem dugog teksta lako se izgube fokus i nit, zato koristite prst ili olovku kako biste pratili red koji čitate.

Dok čitate fokusirajte se na centar teksta. Paragrafi ne smiju da vam odvlače pažnju.

Izbjegavajte da se vraćate na dio koji ste pročitali. Brzi čitači uvijek nastavljaju dalje u nadi da će propuštene informacije kasnije nadoknaditi.

7

Fokusirajte se na ključne riječi. Svi koji brzo čitaju znaju da svaki odlomak napisanog ima ključne riječi i da većina ispisanih riječi ništa ne govori o ideji koju tekst saopštava. Zato one ključne predstavljaju najvažnije dijelove teksta, dok se ostali samo skeniraju.

8

Da je brzo čitanje tako jednostavno, svako bi vladao ovom tehnikom. Sve što vam je potrebno je malo vremena, strpljenja i taktike. I, ne očekujte instant rezultate. Probajte i ovako nešto – ReadQuick i Spreeder ili Brzo čitanje. Tehniku brzog čitanja osmisila je američka učiteljica, Evelin Vud. Ona je 1958. godine napisala prvu knjigu pod nazivom “Reading Dynamics”.

/Telegraf.rs, BizLife/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender