20. 10. 2021.

Gradovi nemaju novca za bebe

Prema podacima iz informacije o učešću lokalnih zajednica RS u sprovođenju mjera populacione politike, Banjaluka, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Prijedor i Doboj uopšte ne daju naknadu za novorođenčad, dok za svako rođeno dijete samo deset opština isplaćuje jednokratnu naknadu.

Tako u Prijedoru svakoj porodilji daruju paket u vrijednosti od 250 KM, dok druga sredstva nisu predviđena budžetom grada.

– Grad učestvuje u pomoći prilikom vantjelesne oplodnje, gdje su predviđena sredstva od 30.000 KM – rekli su u Prijedoru.

I u Administrativnoj službi grada Banjaluka rekli su da ne izdvajaju iz budžeta jednokratne naknade za novorođenčad, ali da učestvuju u subvencijama za vantjelesnu oplodnju.

– Besplatan boravak u vrtiću, udžbenici, novčana pomoć samo su neke od mjera koje bi roditeljima puno značile da se odluče na proširenje porodice – kazao je predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece Banjaluka Jovan Radovanović.

Od sedam opština jugozapadnog dijela Srpske, najviše novca za natalitet izdvajaju Šipovo i Jezero. U budžetu Šipova obezbijeđeno je 60.000 maraka za stimulisanje nataliteta, a svaka novorođena beba dobija po 600 maraka, dok u opštini Jezero roditelji novorođenčeta dobijaju po 1.000 KM.

– Do sada smo izdvojili 12.000 maraka za 12 novorođenih beba u našoj lokalnoj zajednici. Planiramo da do kraja godine sa po 1.000 KM stimulišemo rađenje svih beba na području naše opštine – rekao je načelnik Jezera Dušan Šajin.

I najmanja opština na krajnjem jugozapadu Srpske, Kupres iz budžeta za svaku bebu izdvaja po 300 maraka, a opština Mrkonjić Grad daje po 125 maraka za novorođenčad.

Stimulativnim mjerama za povećanje nataliteta bori se i opština Ljubinje, koja je još prije nekoliko godina za svaki sklopljeni brak izdvajala 500 maraka, za prvorođeno dijete 150, drugo 250, a treće 700 i za svako iduće po hiljadu KM. Za svako rođeno drugo, treće i četvrto dijete opština Foča iz budžeta dodjeljuje jednokratnu pomoć od po 1.000 maraka.

– U budžetu je planirano 20.000 KM za četiri bračna para koji treba da obave vantjelesnu oplodnju – rekli su u opštini Foča.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradiška Dane Malešević kaže da su budžetom za 2014. planirali niz mjera za podsticanje nataliteta. On je dodao da dječiji dodatak na području ove opštine prima 770 korisnika.

Pored jednokratne naknade koju bebama daju pojedine opštine, svako novorođeno dijete u RS dobija i po 250 maraka od Javnog fonda dječije zaštite RS, bez obzira na to u kojoj opštini živi. Ministarstvo porodice, omladine i sporta svakoj majci koja rodi treće dijete isplaćuje 600 maraka, a onoj koja rodi četvrto dijete 400 KM.

– Ove godine za tu namjenu predviđeno je ukupno 900.000 maraka – kazali su u Ministarstvu.

Stambeni krediti

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta su istakli da realizuju i projekat subvencionisanja kamatne stope na stambene kredite za mlade, kao i za mlade bračne parove koje odobri Investiciono-razvojna banka RS. Ovim projektom od 2008. godine do danas odobreno je oko 1.855 subvencija, za šta je izdvojeno više od tri miliona KM.

– Budžetom za 2013. za subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove predviđeno je milion maraka – dodali su u Ministarstvu.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender