22. 10. 2021.
CIA špijunira i Amerikance

I Kina traži objašnjenje od SAD

Te ambasade su naime, kako su pisali mediji, služile za prikupljanje elektronskih podataka.

SAD su se prethodno našle na meti međunarodnih osuda zbog tvrdnji da su špijunirale telefonske razgovore 35 stranih lidera.

Dokumenat Edvarda Snoudena , bivšeg analitičara Nacionalne bezbjednosne agencije, koji je objavljen ove sedmice u nemačkom magazinu Špigl, opisuje program za nadziranje “Stejtrum”.

U sklopu tog programa, u ambasadama SAD, Velike Britanije, Australije, Kanade i Novog Zelanda, tajno je smještena oprema za skupljanje elektronskih informacija, navodi se u dokumentu. Tih pet zemalja, dodaje se, imaju sporazum o međusobnom dijeljenju informacija nazvan “Petoro očiju”.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je “Kina ozbiljno zabrinuta zbog spomenutih izvještaja i traži razjašnjenje i objašnjenje”.

Prema pisanju australijske novinske agencije Ferfaks, australijanske ambasade u kojima je smještena špijunska oprema su one u Džakarti, Bangkoku, Hanoju, Pekingu i Diliju na Istočnom Timoru. Spominju se i diplomatska predstavništva u Kuala Lumpuru i Port Morzbiju na Papui Novoj Gvineji.

Kako navodi Ferfaks, pozivajući se na Špiglov članak i razgovor sa jednim bivšim obavještajnim zvaničnikom, ove ambasade su korišćene za presretanje telefonskih poziva i podataka sa Interneta širom Azije.

Ministarstvo spoljnih poslova Indonezije je saopštilo da ta zemlja “ne može da prihvati vijesti o postojanju opreme za prisluškivanje u američkoj ambasadi u Džakarti, i snažno zbog toga protestvuje”.

“Ako ovo (postojanje) bude potvrđeno, to ne samo da je narušavanje bezbjednosti, već je i ozbiljno narušavanje diplomatskih normi i etike, i sigurno nije u skladu sa duhom prijateljskih odnosa među nacijama”, naveo je u saopštenju šef indonežanske diplomatije Marti Natalegava.

U Snoudenovom dokumentu se tvrdi da je oprema za špijuniranje skrivena, i da se antene “ponekad kriju u lažnim fasadnim ornamentima ili u potkrovljima”.

Jedan od najpoznatijih australijskih stručnjaka za obavještajni rad, Des Bol, rekao je Asošiejted presu da je lično vidio skrivene antene u pet ambasada sa spiska u Ferfaksovom izvještaju. Des Bol nije precizirao o kojim se tačno ambasadama radi ali je ukazao da ono što piše u Špiglovom članku teško da predstavlja iznenađenje, i nije neuobičajeno.

Prema njegovim riječima, mnoge zemlje rutinski koriste ambasade kao baze za tajno prisluškivanje telefonskih poziva, i izvještaji o takvoj vrsti nadzora su javni već decenijama”.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender