24. 10. 2021.

Izetbegovićevo predavanje “priča jednog lošeg đaka”

Napominjući da je vrijeme da se prestane pričati o prošlosti i da je potrebno osmišljavati budućnost, Radmanović je naveo da Izetbegovićeva “vizija prošlosti nema veze s vezom”.

“Ali, on voli da to pominje, što nam ne koristi. Iz toga proizilaze i priče koje je prodao, a ko sačuvao Drinu i niz drugih stvari”, rekao je Radmanović za sarajevsko “Oslobođenje”, komentarišući Izetbegovićev govor u Oksfordu u kojem je, između ostalog, naveo da je “cijela Bosna mezaristan nevino pobijenih muslimana” i da je islam u mnoge dijelove Evrope stigao više od dva vijeka prije hrišćanstva.

On je ocijenio da BiH može bolje i da je prvi korak na tom putu da se riješi stranaca.

“Drugi je da riješimo pitanje državne imovine, što je, prema mom mišljenju, nakaradan naziv. Imovina nam je važna da se riješimo PIK-a /Savjeta za implementaciju mira/ koji ovdje sjedi i ništa ne radi, ali i za dalji napredak”, istakao je on.

Komentarišući izjavu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je “Kosovo Turska, a Turska Kosovo”, Radmanović je odbacio mogućnost lošeg prevoda.

On je napomenuo da postoji jedna politika u Turskoj koja ne poseban način gleda Balkan, one zemlje i narode koji su joj bliski, te da to može napraviti probleme sa drugim narodima.

Radmanović je podsjetio i na ranije izjave turskog ministra inostranih poslova Ahmeta Davutoglua u BiH koje nisu dobro prihvaćene, te da je i on, nakon intervencije, rekao da je bio “loš prevod”.

“To nije dobro ni za Tursku, ni za narode i države na Balkanu i tome treba da pristupamo na drugi način. Sad će nam trebati duži period da sve smirimo i okrenemo se normalnom razvijanju odnosa, bez teških riječi i podvala jedni drugima”, ocijenio je Radmanović.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender