20. 10. 2021.

Kako je “kasica-prasica” dobila ime?

Suprotno uvreženom mišljenju “kasica prasica” nema nikakve veze sa tim što su prasci debeljuškasti i brzo se ugoje.

Naziv “kasica prasica” potiče od stare engleske riječi za vrstu gline koja se u srednjem vijeku, oko XV vijeka, koristila za pravljenje posuđa – pygg. Kada bi porodica tada uštedjela malo novca, taj novac ostavljali su u glinene posude. Zbog vrste gline od kojih su te posude bile pravljene zvali su ih “pygg bank”.

Kako se jezik razvijao, tokom sljedećih dvjesta-trista godina, ljudi su zaboravili porijeklo te riječi, pa je pygg postao pig, odnosno svinja, što se u engleskom vrlo slično izgovara. Nepoznati lončar tokom devetnaestog vijeka mislo je da bi bilo interesantno da posudu za čuvanje novca napravi baš u obliku praseta.

Od tada su kasice prasice postale jako popularne i danas se koriste svuda u svijetu. Iako se više ne izrađuju samo od gline već i od drugih materijala, i u drugim oblicima, taj naziv se i dan danas zadržao.

“Kasice prasice” naročito su popularne kod djece i smatraju se jednim od najjednostavnijih predmeta koji pomažu djeci da nauče vrijednost novca i da se nauče štednji.

Izvor: Banjalukalive

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender