27. 11. 2021.

Loše životne navike ogledaju se na koži

Bore

Uzrok: ne štitite se dovoljno od sunca

Fine, nježne bore javljaju se s godinama, ali grube, dublje bore posljedica su štetnog uticaja sunca, tvrdi Chris Grifis, profesor dermatologije sa univerziteta u Mančesteru. Zašto? Čelo štiti kosa, ali ispod očiju koža lica je najtanja i najviše sklona boranju. Zato, ako imate bore ispod očiju vjerovatno ste previše vremena proveli na suncu.

Blijed ten

Uzrok: ne jedete povrće, imate previše kilograma

Dovoljne su tri porcije voća i povrća dnevno koje će koži u samo nekoliko sedmica dati sjaj. Pigmenti iz voća i povrća talože se na koži i tako stvaraju prirodnu teksturu. Blijed ten isto tako može da ukazuje na to da ne vježbate redovno. Inače, aktivni ljudi češće imaju rumene obraze.

Tamni prstenovi na vratu

Uzrok: slatka hrana

Temelj ishrane su šećer i ugljeni hidrati, a na vratu imate sivo-smeđe mrlje? To je znak upozorenja na dijabetes tipa 2. Mrlje ukazuju na visok nivo hormona insulina, kog organizam, zbog toga što ne obavlja svoju funkciju, proizvodi znatno više. Mrlje se mogu pojaviti i na pazuhu. Najbolji preventivni tretman, preporučuju stručnjaci, je postepeni gubitak težine.

Crvena koža

Uzrok: previše kofeina, nedostatak sunčeve svjetlosti

Kafa može dehidrirati kožu pa će ona biti crvena i spaljena. Ako pijete više od tri šoljice dnevno, na svaku od njih treba da popijete dodatnu čašu vode kako biste eliminisali štetne efekte – savjetuje dr Amer Kan. Crvenilo još može izazvati i niska koncentracija vitamina D koja nastaje kad je koža slabo izložena sunčevoj svjetlosti. Vitamin D važan je za stvaranje novih ćelija kože, a njegov nedostatak može da dovede do crvenila. Lagano crvenilo koje može napredovati do trajnog crvenila, mrlja i vidljivosti krvnih sudova u koži naziva se rosacea i može biti nasljedna, ali češće je podstiču alkohol, kafa i začinjena hrana koji šire krvne sudove i pogoršavaju osip na licu.

Akne

Uzrok: mliječni proizvodi i radikalne dijete

Stručnjaci su otkrili da su akne više genetski uslovljene nego posljedica životnih navika. Ipak, postoje dokazi da unos mliječnih proizvoda ili kalorična ishrana mogu doprinijeti nastanku akni. Neki stručnjaci ukazuju na to da bi mogao biti kriv insulinski faktor rasta 1 koji se nalazi u mlijeku. Radikalne dijete u kojima se unosi puno proteina a malo ugljenih hidrata, takođe mogu da izazovu akne, jer proteini sadrže određene aminokiseline koje podstiču proizvodnju hormona poput testosterona koji pogoršava akne. Ako želite da smanjite ili spriječiti akne, hranite se namirnicama bogatim omega-3 masnim kiselinama i svježim voćem i povrćem.

Izvor: Banjalukalive

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender