24. 10. 2021.

NSA špijunirala Jahu i Gugl

Taj list je, citirajući dokumente dobijene od bivšeg službenika NSA Edvarda Snoudena i na osnovu intervjua sa zvaničnicima, naveo da je agencija prikupljala podatke sa naloga stotina miliona korisnika, uključujući onih iz SAD, prenosi AFP.

U tekstu “Vašington posta” se navodi da program nazvan MUSCULAR, koji zajednički vode NSA i britanska bezbjednosna agencija GĆQ, omogućava agencijama da presreću podatke sa fiber optičkih kablova koji koriste američki internet giganti “Jahu” i “Gugl”.

Taj program je tajan, za razliku od PRISM-a, koji do podataka od tehnoloških kompanija dolazi zahvaljujući sudskim nalozima, navodi “Post”.

Taj list je objavio tajni dokument sa datumom 9. januar 2013, koji otkriva da je NSA u prethodnih 30 dana prikupila i obradila oko 181 miliona snimaka, od “metapodataka” koji ukazuju ko je poslao ili primio mejlove, pa do tekstualnih, audio i video materijala.

Dokumenti koje je objavio “Post” ukazuju da se mjesto gde je NSA upadala u komunikacije nalazi izvan SAD i da im je tajni pristup omogućio jedan neimenovani provajder telekomunikacionih usluga.

NSA je tako imala veću slobodu u prisluškivanju nego da ga je obavljala sa američke teritorije, gdje bi toj agenciji bio potreban sudski nalog, navodi američki list.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender