25. 10. 2021.

Počinje kontrola vozila za zimske uslove vožnje

Sprovode je Auto-moto savez /ASM/ Republike Srpske i auto-moto društva, u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencijom za bezbjednost saobraćaja, Rafinerijom ulja Modriča i kompanijom “Dunav osiguranje”.

Tokom akcije stručni radnici AMS kontrolisaće vrijednosti i kvalitet rashladne i kočione tečnosti, dubinu gazećeg sloja, svjetlo-signalne i uređaje za brisanje vjetrobranskih stakala, kao i opremu i potrebni pribor.

Cilj preventivnih kontrola je da se besplatno provjeri ispravnost uređaja na motornim vozilima i njihova pripremljenost za vožnju u zimskim uslovima, saopšteno je iz AMS.

Time će se, tvrde u AMS, povećati stepen bezbjednosti učesnika u saobraćaju i smanjiti broj saobraćajnih nezgoda koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove.

“Vozačima će se dijeliti i brošure u kojima su objašnjeni način vožnje u zimskim uslovima i priprema vozila za otežane zimske uslove vožnje”, ističu u AMS.

Rafinerija ulja Modriča obezbijedila je za potrebe akcije tečnost za pranje vjetrobranskih stakala “Mosol”, koji će se dosipati u kontrolisana vozila.

Iz AMS poručuju da je akcija preventivno-bezbjednosnog karaktera i ne sadrži represivne mjere prema vozačima vozila na kojima se utvrde neispravnosti pojedinih uređaja.

U prošlogodišnjoj akciji “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima” kontrolisano je 956 vozila metodom slučajnog odabira.

Prosječna starost kontrolisanih vozila iznosila je 16,9 godina, a kod 16,41 odsto kontrolisanih vozila svjetlosno-signalni uređaji nisu ispunjavali zahtjeve za bezbjedno učešće u saobraćaju.

Dubina gaznog sloja nije bila zadovoljavajuća kod 17,29 odsto vozila, dok sistem za brisanje vjetrobranskog stakla nije bio ispravan kod sedam odsto vozila.

Od ukupnog broja kontrolisanih vozila, 15,43 odsto nije imalo zadovoljavajuću vrijednost rashladne tečnosti. Vrijednost kočione tečnosti nije bila zadovoljavajuća u 39,06 odsto vozila.

Tradicionalna preventivna kampanja “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima” u Banjaluci počinje u 9.00 časova, na punktu postavljenom na raskrsnici Gundulićeve i ulice Olimpijskih pobjednika.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender