Rusi tvrde da Kinezi špijuniraju pomoću bokala za vodu i pegli

Vlasti Sankt Peterburga navodno su pronašle 20 do 30 bokala za grijanje vode i pegli u koje su ugrađeni mikročipovi koji odašilju podatke kineskim serverima, objavio je danas britanski časopsis “Dejli Meil”.

Navodi da su uređaji otkriveni zbog toga što je utvrđena razlika u težini pojedinačnog aparata za nekoliko grama, međutim, dovedeni su u pitanje, jer tako nešto uobičajeno ne bi pokrenulo sumnje, osim ako se ne radi o aparatrima koji su uvezeni avioprevozom, što nije slučaj sa uvozom jevtinih aparata poput bokala i pegli.

Ovo otkriće objavljeno je samo nekoliko dana pošto je Evropska unija pokrenula istragu nakon izvještaja italijanskih medija da je, uz pomoć poklona poput plišanih meda, rokovnika i USB stikova, Rusija špijunirala stotine stranih delegata na samitu Grupe 20 u septembru u Sankt Peterburgu.

Portparol Evropske komisije Frederik Vensan rekao je da stručnjaci ispituju poklone, poput USB stikova, koje je Rusija davala učesnicima samita, ali da do sada “analiza hardvera i softvera nije izazvala ozbiljnu bezbjednosnu zabrinutost”.

Vensan je naglasio da istraga još nije okončana, ističući da je uobičajeno pravilo da diplomate i lideri EU tokom putovanja u inostranstvo ne koriste poklone niti bilo kakvu eksternu opremu.

Učesnicima samita G20 5. i 6. septembra navodno je podjeljeno najmanje 300 poklona u koje je, kako je naknadno ustanovila bezbjednosna kontrola, bila ugrađena oprema za špijuniranje, izvijestio je ove sedmice dnevnik “Korijere dela sera”, pozivajući se na izvještaj bezbjednosne službe Evropskog savjeta proslijeđen italijanskim obavještajnim službama.

Rusija je negirala izvještaje italijanskih medija.

Izvor : Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender