19. 10. 2021.
Više birača nego popisanih!

UN: U istočnoj Evropi sve manje stanovnika

Prema predviđanju stručnjaka UN, stanovništvo Omana i Katara će se do 2015. uvećavati prosječno za 7,9, odnosno 5,9 odsto godišnje, što će im omogućiti da zadrže vodeću poziciju po tom pokazatelju ne samo među zemljama Persijskog zaliva, nego i u svijetu.

U svim ostalim zemljama Persijskog zaliva u slijedeće dvije godine će takođe biti zabilježen snažan porast broja stanovnika – od 1,8 odsto godišnje u Saudijskoj Arabiji i 2,3 odsto u Jemenu, do 2,5 odsto u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i 3,6 procenata u Kuvajtu, prenosi RIA Novosti.

Nasuprot zemljama Persijskog zaliva, u istočnoj Evropi se nastavlja smanjenje populacije, pri čemu se očekuje da u slijedeće dvije godine najveći gubitak bude zabilježen u Moldaviji i Bugarskoj (0,8 odsto godišnje), Ukrajini (0,6 odsto), Srbiji, Bjelorusiji i Litvaniji (0,5 odsto) i Rusiji (0,2 odsto).

Među zemljama rekorderima po broju stanovnika tredicionalno predvode Kina i Indija sa 1,385 milijardi, odnosno 1,252 milijarde ljudi. Pri tome je porast stanovništva u Indiji dva puta veći nego u Kini i iznosi 1,2 odsto godišnje, navedeno je u izvještaju UNFPA.

Najduži prosječan očekivani životni vijek stanovnika očekuje se u Japanu – 80 godina za muškarce i 87 godina za žene, kao i u Australiji i Švajcarskoj – 80 godina za muškarce i 85 godina za žene.

Najkraći očekivani životni vijek biće, prema prognozama, u Sijera Leoneu (45 godina za muškarce i 46 godina za žene). Najveći koeficijent fertilnosti, od 7,6, bilježi se u Nigeru, a taj pokazatelj je na visokom nivou i u Maliju (6,9) i Somaliji (6,6), navedeno je u ovogodišnjem izvještaju Fonda UN za populaciju.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender