27. 11. 2021.

Zdravlje zuba kod djece: Kada je pravo vrijeme za prvi odlazak kod stomatologa?

Najčešći razlog nastanka karijesa kod djece jeste konzumiranje zaslađenih napitaka i hrane na bočicu bez pranja zubića nakon obroka, odnosno prije spavanja. Na taj način se stvaraju naslage na mliječnim zubima i dovode do nastanka tzv. cirkularnog ili karijesa bočice. Tim naslagama se hrane bakterije stvarajući kiseline koje “nagrizaju” zubnu gleđ. U početku je to vidljivo u obliku promjene boje zuba koja postaje sve uočljivija, a nakon nekog vremena prelazi u karijesnu leziju.

Jedini način da do toga ne dođe jeste izbjegavanje takvih napitaka uopšte, a pogotovo prije spavanja i naravno uvođenje obaveznog pranja zubića. Dok je dijete malo dovoljno je gazom i vodom prebrisati zube, a zatim vremenom uvesti dječju četkicu i na kraju i pastu za zube namijenjenu djeci (nakon treće godine). Osim svakodnevne oralne higijene i pravilne ishrane najvažnije su redovne kontrole kod stomatologa.

Redovne kontrole (svakih šest mjeseci) izrazito su važne iz više razloga. Ako dijete ne osjeća bol, ne znači da su mu svi zubi zdravi, a to može provjeriti samo stomatolog. Zdravlje mliječnih zuba mora se održavati jer oni mogu kasnije uticati i na trajne zube. Osim toga, redovne kontrole su posebno važne jer na taj način dijete usvaja naviku brige o oralnom zdravlju, i spoznaje da stomatološka ordinacija ne mora biti razlog straha, jer ne odlazi tamo samo kada ga boli.

Izvor: ordinacija.hr

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender