16. 10. 2021.

Dučićeva pjesma živi na sceni

Na akademiji, koja će biti održana 8. novembra, crnogorskom pjesniku Ranku Jovoviću biće uručena “Dučićeva nagrada”, saopšteno je iz savjeta ove manifestacije.

Riječ je o manifestaciji koja se održava u čast velikana srpske poezije Jovana Dučića, a u programu će učestvovati umjetnici iz Republike Srpske i Srbije. Trebinjskoj publici predstaviće se glumci Narodnog pozorišta iz Beograda Nebojša Kundačina i Biljana Đurović, hor “Banjalučanke”, sopran Dunja Simić i mecosopran Ana Simanić, uz klavirsku pratnju Dunje Marković. U programu će učestvovati i studenti četvrte godine glume banjalučke Akademije umjetnosti.

Drugog dana manifestacije, poslije svete liturgije i pomena Jovanu Dučiću u Hercegovačkoj Gračanici, pjesnik Rajko Petrov Nogo besjediće na temu “200 godina rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša”.

Istog dana u Domu kulture biće održano pjesničko veče “Na Dučićevom putu”, gdje će nastupiti laureati “Dučićeve nagrade” Rajko Petrov Nogo, Milosav Tešić, Miroslav Maksimović, Đorđo Sladoje, Ranko Jovović i pjesnici nagrađeni između dvije manifestacije.

Predstava “Poslednja pesma”, koja govori o posljednjim danima Jovana Dučića, biće izvedena posljednjeg dana manifestacije. Komad o Dučiću režirao je Marko Misirača, a glumačku ekipu čine Nebojša Kundačina, Maja Kolundžija-Zoroe i Milan Nikitović. Beogradska premijera održana je u septembru, a izvođenje u Trebinju biće istovremeno i premijera u Republici Srpskoj.

Uz prisustvo i učešće značajnih imena srpske književnosti, tradicionalna pjesnička svetkovina imaće bogat program, koji će obuhvatiti izložbe slika, poetsko-muzičke večeri, promocije knjiga i druženja pjesnika sa učenicima trebinjske Gimnazije.

Priča

Komad “Poslednja pesma”, koji se premijerno izvodi u godini u kojoj se obilježava 70 godina od Dučićeve smrti, napisala je televizijski autor i dokumentarista Anita Panić. Radnja drame smještena je između 1941. i 1943. godine, a mjesto dešavanja je salon u vili rođaka Mihaila Dučića, na obali Mičigenskog jezera u američkoj državi Indijana.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender