25. 10. 2021.

Narko-tunel bio opremljen željezničkim sistemom (VIDEO)

U operaciji otkrivanja najnovijeg “narko-tunela”, prema sudskim spisima zaplijenjeno je osam i po tona marihuane i blizu 150 kilograma kokaina, a trojica muškaraca koji su osumnjičeni da su bili vozači, optuženi su za posjedovanje marihuane i kokaina sa namjerom da ih dalje distribuiraju, javio je AP.

Tužilac San Dijega Lora Dafi saopštila je da trojica optuženih, ukoliko bude dokazana njihova krivica, mogu da budu osuđena na kaznu između deset godina zatvora ili doživotno.

Tunel povezuje skladišta u Tihuani i industrijskoj oblasti u San Dijegu, sa magacinima koji omogućuju skrivanje kamiona natovarenih drogom.

Tunel je zatvoren u srijedu uveče prije nego što je droga prošvercovana, a federalni agenti držali su skladište u San Dijegu pod nadzorom poslije dojave doušnika o kupovini građevinske opreme u avgustu i septembru.

I dok su povećane mjere bezbjednosti u SAD na kopnu, meksički narko-karteli su se prebacili na ultralake letjelice, manje ribarske brodove i tunele.

AP navodi da je od 2008. godine iskopano više od 75 podzemnih prolaza duž granice, uglavnom radi šverca marihuane.

Ti tuneli su koncentrisani duž granice sa Kalifornijom i Arizonom a San Dijego je privlačan zbog rastresitog tla koje je pogodno za bušenje, dok u Nogalesu u Arizoni šverceri koriste ogromnu mrežu podzemnih kanala za odvodnjavanje.

Novi tunel je osmi veliki prolaz otkriven kod San Dijega od 2006, od kada je meksički narko-kartel “Sinaloa” učvrstio pozicije na švercerskom koridoru.

Vlasti navodi da je tunel prvi u oblasti San Dijega za koji je utvrđeno da je korišćen za šverc kokaina.

Prolaz je smješten na blizu 11 metara dubine, saopštili su predstavnici policije.

“Narko-tunel” otkriven je poslije glavne “žetve” marihuane u oktobru u centralnom meksiku.

U novembru 2011. godine, otkriven je tunel dužine oko 550 metara, a zaplijenjeno je 32 tone marihuane na obje strane granice – 26 na američkoj strani, podsjeća američka novinska agencija.

Godinu dana ranije, na Dan zahvalnosti, pronađen je prolaz približne dužine 650 metara, takođe opremljen željezničkim šinama, koji je vodio od jedne kuće u Tihuani do dva skladišta u San Dijegu, a zaplijenjeno je 22 tone marihuane.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender